5 days in Bali

So last week, from monday till friday, I’ve visited Bali, Indonesia NOT FOR A HOLIDAY, but for work. It is important for me to capitalize those words because most people thought I’ve went for holiday, while I’m not. So I’m going to tell you my experience there, and for the first time, experience in presenting academic paper. I presented in IEEE Data Engineering & Internet Technology.

Day 1 (Monday)

Read more…

21
Mar 2011
POSTED BY
POSTED IN Travel WISIWYG
DISCUSSION 7 Comments
TAGS

Jaga perempuan macam jaga kereta?

Alhamdulillah, dah genap 3 bulan aku menjadi suami. Tidak dinafikan banyak kejutan budaya bila bergelar suami ni. Antaranya

  • aku takleh tido lambat
  • aku takleh berjaga buat kerja
  • aku kena habiskan semua kerja sebelum balik rumah
  • kurang masa main game
  • nak keluar mana-mana takleh pakai baju compang camping seluar senteng
  • tapi yang besnya lagi banyak la kalau nak tulis penuh so aku simplify – murah rezeki 🙂

Ah itu mukadimah je. jadi berbalik kepada tajuk blog, kenapa aku cakap camtu?

Tips memilih lelaki dari mak Syia

So dalam dua tahun lepas aku chat ngan Syia. Dia share ngan aku, mak dia pesan kat dia ada dua perkara yang perlu diperhatikan kalau nak pilih seorang suami

  1. Tengok bagaimana dia bergaul dengan budak-budak/bayi
  2. Tengok bagaimana dia menjaga keretanya / kenderaannya

So dia sambung lah terangkan semua point tu. Mak dia cakap, kita tengok lelaki tu bergaul dengan budak-budak lain so kita boleh tahu macam mana dia akan layan anak kita. Macam mana dia akan manjakan anak kita. Macam tulah. Bagi aku point ni straight forward.

Tapi bila part kereta tu aku heran. Syia sambunglah cakap mak dia cakap suruh tengok lelaki tu jaga kereta dia macam mana. Cuci dia macam mana. Tahap kilat macam mana. Selalu rosak atau tak? Ada calar, kemek, apa dia akan buat. Basically memiliki kereta memerlukan belanjawan yang tinggi, dan penjagaan yang rapi. Kalau kereta dia takboleh nak jaga, macam mana dia nak jaga bini?

Terpana gak la aku.

Khutbah kahwin Syawal

So ada dalam beberapa minggu lepas aku pergi majlis nikah Syawal kat Ipoh. Terkejutnya aku, kadi tu pun cakap pasal kereta gak. Exact ayat aku memang dah lupa tapi aku memang ingat point nya so aku karang balik dalam bentuk perenggan kat bawah ni ditambah sedikit ayat aku sendiri yang mana aku yakin tidak mengubah maksud tok kadi tersebut

kita ni laki-laki, jaga isteri ni macam jaga kereta. kalau kereta tak jaga tak sampai kita ke destinasi. kalau tuan-tuan tak check anginnya, check minyak engine nya, ganti apa yang patut, maintain apa yang patut, mustahil tuan boleh sampai kesini, ke destinasi yang dituju. samalah macam isteri kita. kena jaga makan pakainya, hatinya, emosinya, nafkah zahir dan batinnya, barulah boleh sampai destinasi yang kita tuju, syurga. dan bila sebut nafkah batin bukan pasal seks. seks tu anggota zahir, anggota yang boleh kita nampak. nafkah batin tu ilmu. (pendapat aku nafkah batin juga emosi/kasih sayang). perlu dipenuhi nafkah batin mereka.

Aku rasa memang benar apa yang tok kadi tu cakap. Bukanlah aku me-materialize-kan perempuan. Tak! Ini hanyalah analogi.

Jadi buat lelaki diluar sana, harap dapat mengambil iktibar  🙂

P/S: Sebab mak syia ngan tok kadi ada di perak, dan mungkin asal orang perak, analogi ini memang kuat ke dikalangan orang perak ? :p

P P/S: Kalau lelaki tu ada banyak kereta / ada kereta dan motor: boleh tengok kebolehan mereka berpoligami ke dengan analogi sebegitu ? :p :p

26
Feb 2011
POSTED BY
POSTED IN WISIWYG
DISCUSSION 13 Comments
TAGS

Pendapat aku pasal Valentine yang lepas

Valentine lepas kecoh satu negara. Sebelum ni tak kecoh pun macam tu.

Kecoh sebab Ustazah Bahiyah mengatakan

“Maksiat, disko, ‘couple-couple’, bersunyi-sunyian, inilah tradisi bagi masyarakat yang beragama Kristian.”

Wahai pembaca blog aku yang muslim, aku nak tanya korang sikit la kan.

“kalau orang panggil korang ni terrorist, kaki bom sana bom sini korang marah tak ?”

“kalau orang panggil agama islam menindas perempuan marah tak ? (dengan kes poligami yang tak adil )”

Mesti jawapan korang

“Kita jangan menyamakan agama dengan penganutnya.”

kalau korang cakap macam tu, aku rasa bullshit gila babi. Kalau korang setuju dengan statement Ustazah Bahiyah tu, korang sama je macam orang yang mengatakan islam itu kolot, islam menindas perempuan dan semua orang islam adalah terrorist

Manusia diciptakan berbeza

Ini bukan promosi lagu terbaru Demascus, tapi dalam memahami konsep ‘kita diciptakan berbeza agama, pendapat, pemikiran’ dan sebagainya, perlu ada toleransi. Tapi bukan setakat toleransi biasa malah memahami sedalam-dalamnya. Kes atas ni sebenarnya sama je dengan kita yang acapkali mempunyai pandangan serong terhadap orang lain.

Boleh tak bayangkan, ada sekali tu aku sedang menolong kenduri-kendara, kemudian member aku cakap

Apsal kawan kepada member kita ni (yg berkahwin) rambut macam ni (rambut macam artis rambut panjang gila) tak senonoh betul

Tinggi sangat ke tahap kita nak mengadili orang. Putar sikit ayat tadi

TINGGI SANGAT KE ILMU KITA NAK MENGADILI ORANG/KAUM LAIN?

Jangan kita rasa kita cukup alim, kita cukup ustaz, kita cukup ustazah, kita rasa kebaikan itu hanya milik kita dan jahat itu confirm milik orang lain. Nauzubillah bunyi macam dah riak rasanya kalau cakap orang lain confirm masuk neraka.

Perilaku jahat bukan amalan agama

Rasanya setiap agama mengesyorkan untuk melakukan yang terbaik. Ada ke agama yang menghalal/membenarkan kita mencuri, berzina/adultery. Setiap perilaku jahat itu adalah perbuatan orang itu sendiri. Aku pun ada banyak dosa. Kecik2 pun ada curi-curi, kutuk maki sana sini. tapi adakah perbuatan curi/kutuk maki sana sini aku tu tradisi agama islam?

bukan sama sekali

Orang yang rempit di jalan raya, meh la mengaku, ramainya orang melayu yang dalam perundangannya adalah Islam. So kita boleh kata gak

“Tradisi merempit, bawak anak dara kehulu kehilir atas motor ni tradisi Islam”

BUTTHURT TAK MUSLIM KALAU KORANG DENGAR MACAM TU??

Sekali lagi dinyatakan, perilaku jahat ni bukan amalan agama. Penceramah agama pun selalu cakap

Yang baik datang dari Allah, yang buruk itu datang dari kelemahan saya sendiri

Maksudnya, apa sahaja yang penceramah itu salah cakap, adalah kelemahan dia. Jadi tradisi disko, coupling, bersunyian bukan kelemahan atau tradisi agama tertentu, sebaliknya adalah kelemahan penganutnya. Sebab perilaku jahat/kelemahan bukannya disyorkan oleh mana-mana agama.

Pendapat peribadi

Bagi aku, aku sokong perbuatan Jabatan Agama/ PAS untuk menjadi moral police sedikit sebanyak mungkin mengurangkan dating dan potensi seks luar nikah yang mungkin berlaku. Itu pun sebab diorang buat tangkapan kat hotel semua. Tapi, masih rasa kelakar bila disamakan Hari Valentine tu dengan sejarah yang mungkin bersifat kebetulan. Sebab kalau macam tu, baik sahaja kita/ islam, haramkan penggunaan nama nama bulan sekarang. nama Januari tu bukan nama dewa Yunani ke ? Kita ikut kalender gregorian ni ikut tradisi non-muslim ni so macam mana?

Dan bagi aku, kalau aku lah ustazah bahiyah, aku minta maaf sebab kesalahan penggunaan kata. Bila minta maaf atas penggunaan kata, bukan bermaksud kita menyokong valentine tu. tetapi sekadar mengakui kesilapan kita yang senang menghukumi orang. Manusia dah namanya insan (bahasa arab) yang bermaksud  pelupa.

Dan kita juga patutnya selalu menekankan kepada Non-Muslim yang undang2 islam hanya untuk orang islam je. Diorang (non-muslim) nak buat apa itu hak diorang. Dan kalau diorang nak buat apa apa, kita kena ingat, itu bukan tradisi agama diorang. Itu hanyalah diorang.

Wallahualam = Allah Maha Mengetahui

P/S: patutla aku tak jadi ustaz. kata-kata aku main lepas. ada hikmahnya aku tak sambung sekolah agama masuk sekolah sains

P P/S: Bacaan lanjut – Islamic paranoia about Valentine’s Day

16
Feb 2011
POSTED BY
POSTED IN Islam Issues WISIWYG
DISCUSSION 12 Comments
TAGS

Selamat Pengantin Baru KNizam94

Selamat pengantin baru @knizam94

Dan kenapa aku nak belikan beliau minyak sakit pinggang? Rujuk komen @azmanishak ini berdasarkan tweet sebenar dari @knizam94 sendiri bwahahahha

Read more…

13
Feb 2011
POSTED BY
DISCUSSION 1 Comment
TAGS

Khutbah Jumaat- Melayu yang senang butthurt

Masa aku menulis entri ni pukul 343 pagi. 3jam dan 43 minit sebelumnya boleh kata bunyi mercun dapat didengar seantero twitterjaya. Kenapa twitterjaya? sebab banyak betul update pasal mercun, termasuk di facebook. Aku juga terdengar sedentum dua bunyi mercun bergema kerana Tahun Baru Hokkien / Perayaan Chap Goh Meh yang diraikan.

Kes Mercun

Tapi ramai sangat yang mengutuk. Ramai yang cakap memekak malam- mengganggu malam baby tidur apa semua. Dan sebab aku tengok ramai yang memberikan komen negatif ni orang melayu lalu aku bertwit

Diorang (cina) dulu takde main sampai kuat macam ni tapi kita (melayu) tiap-tiap tahun main mercun masa bulan puasa/raya ada pernah dengar diorang komplen??

Bagi aku apalah sangat. Even letaklah aku kat jiran cina ke apa aku rasa aku boleh tahan sebab masing-masing ada hak masing2. Sekarang dia letupkan mercun kul 2 pagi, raya nanti aku bagi meriam dia takleh komplen la, sebab aku tak komplen pun dia buat.

Nampak je isu ni remeh tapi sebenarnya makin tak sedap bila ada ‘racial remarks’ yang dilontarkan.

Kes Azan

Bulan lepas satu negara kecoh bila ada peguam cina ni menghantar bantahan/ surat minta azan tak terlampau kuat. Ramai melayu butthurt. Ada sahabat dalam facebook cakap kat aku

Cina tu takkan lah tak tahu beza azan dengan bacaan quran kalau dah duduk kat situ lama. Kawan aku yang india pun tahu cara samak. Kita yang muslim leh tahan bau semua, nampak sangat cina ni sengaja

Aku membalas

Kita jangan samakan dia dengan orang lain dan jangan samakan dengan kita. Kita mungkin tahu sedikit pasal orang lain tapi untuk mengandaikan beliau tahu beza Azan dengan bacaan Quran, lagi baik kita tanya dia.

Terbukti sangkaan aku tepat. Peguam tu tak dapat beza Azan dengan bacaan Quran. Yang perlu kuat hanyalah Azan. Bacaan Quran, khutbah yang menengking-nengking itu tidak patut dikuatkan sehingga mengganggu.

Kes Gereja

Satu hari  Edry tanye aku

Edry- Kau agak boleh ke tiba-tiba kat kawasan perumahan kau ada orang kristian datang menetap di taman, tak lama kemudian dia bina gereja.

Aku- err kan dia poleh pergi ke gereja lain berhampiran

Edry- Salah tu. Orang Kristian tak semestinya pergi ke gereja berhampiran. Diorang pergi ke gereja yang diorang suka/prefer. Tak mustahil satu tempat yang tiada orang kristian, tetapi ada gereja, masih berfungsi sebab akan ada orang yang dari kawasan lain datang ke gereja itu untuk mengikuti Father tersebut

Dalam kes ni, maksudnya sekiranya orang kristian memerlukan tanah untuk membina gereja, kalau pihak berkuasa tetapkan tanahnya pada satu tempat, tempat itu menjadi milik diorang dan hujah ‘ tiada orang kristian berhampiran untuk menggunakan gereja itu’ salah kerana mereka tak macam orang islam. orang islam boleh solat di mana-mana masjid, hatta diatas apa jua permukaan suci. Tetapi bagi penganut Kristian, mereka mempunyai preference/aliran (seperti Anglican/Katolik) so gereja yang berhampiran dengan mereka mungkin tidak sesuai.

Kes Vegetarian/Halal

Orang melayu kalau makan memang jaga pasal halal haram. Malah Non_muslim juga mengambil berat akan perkara berikut apabila menjamu makanan kepada rakan melayu mereka. tetapi, adakah melayu berbuat demikian kepada non-muslim apabila mengadakan majlis?

Adakah korang yang melayu ni tanya rakan-rakan korang vegetarian atau tidak? Atau korang beranggapan – takpe diorang boleh makan sayur je?

Ada jenis strict vegetarian, diorang tak makan makanan vegetarian yang dimasak dengan peralatan yang digunakan untuk haiwan. Sampai macam tu sekali. Bunyinya lebih kurang sama dengan halal kan ?

Banyak kali berlaku depan aku, rakan vegetarian terpaksa berlapar kerana tiada makanan vegetarian untuk mereka. Kadangkala malu aku memikirkannya.

Apakejadahnya butthurt ni?

Aku tengok la kan, melayu ni macam selfish pun ada. Semuanya pasal dia. Bukan setakat Azan, tapi nak bacaan quran dan khutbah dikuatkan. Bila cina tong-tong chiang ke atau bangsa lain kuat bunyinya, komplen, butthurt. Bila melayu main mercun 30 malam time bulan puasa sampai raya, orang cina main sehari dah kecoh. bila traffic jam pasal deepavali atau raya cina, pun kecoh. Ada pernah tak kita yang melayu ni, memakai topi minda bangsa lain dan berfikir:-

  • apa agaknya diorang rasa bila trafik jem lepas solat jumaat
  • apa agaknya diorang rasa kita main mercun 30 malam siap putus jari
  • apa agaknya diorang rasa mendengar bacaan ayat quran semasa subuh seawal 5 pagi yang dikuatkan (dan tak perlu pun sebenarnya)

Kalau korang nak dilayan bagai tuan, layan orang lain secara terhormat jugak.

‘All sides can be aggressor, All sides can be victims’ – Farish Noor

Tulisan Farish Noor berkenaan racism di Malaysia ini patut dibaca. Sebabnya dalam perkara racism, semua boleh menjadi dua-dua belah pihak

  • Harini kau main mercun sampai pukul 3 pagi, takpe takpe
  • raya nanti aku main meriam pukul 3 pagi. tengoklah

Kalau masing-masing ada mindset untuk berbalas dendam, susahlah. tapi dalam salah satu bangsa menjadi penekan/aggressor, bangsa itu perlu sedar yang mereka juga berpotensi untuk menjadi mangsa.

  • Mungkin sekarang aku tak hidangkan makanan vegetarian untuk kau. Peduli apa aku
  • Tapi bila pergi ke rumah non-muslim dia hidang babi/arak ko jangan komplen lah. Dulu kau buat dia macam tu.

Key dia senang je, layan orang sebagaimana kau nak orang layan ko. Treat others the way you wanted to be treated. What you give, you get back.

rasa cukuplah setakat ni. Hampir sejam dah. Esok nak pergi Perak Sabtu ada nikah member kat sana.

Nantikan Khutbah Jumaat minggu depan. Pasal melayu gak. ini bukan troll

11
Feb 2011
POSTED BY
POSTED IN Islam Issues WISIWYG
DISCUSSION 47 Comments
TAGS