Masuk TV- Panelist in Meja Bulat- Astro Awani

Aah blog dah bersawang. Sama ada dah tak minat tulis diari, atau aku yang sibuk mahupun buat-buat sibuk.

First time aku masuk TV selama 50 minit adalah sebagai panelist dalam rancangan diskusi Meja Bulat terbitan Astro Awani. Slot ini sempena NEF-AWANI ICT Awards 2011 dan aku mewakili Amanz Network. Kebanyakan yang berada atas pentas tersebut merupakan partner event tersebut dan Amanz merupakan rakan media anugerah tersebut.

So apa yang kami bincangkan adalah berkenaan Cabaran Mengembangkan Bisnes ICT. Dan aku lak banyak menjawab pertanyaan berkaitan media blog. Jujurnya aku rasa cakap aku pun aku sendiri pening. Yelah first time.

Aku harap dapat jadi panelist yang lebih baik dimasa akan datang :)

28
Nov 2011
POSTED BY
POSTED IN WISIWYG
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Idea: iOS Siri- Check Your Quran Recitation

sorry lama tak update. busy.

So last week iPhone 4S introduced SIRI/ Voice Assistant. And sometime later when Apple open up SIRI API, there’s a lot of app can use voice command/direction and I just thought of SIRI that can check our Quranic Recitation.

So how does this app work according to me?

  1. Voice recognition will match/compare our quran recitation with the existing Imam that we refer
  2. In the event of we recite it incorrectly, iPhone will vibrate and will said- Sorry that’s a bit off. The recommended recitation according to your Imam (you choose your Imam when u start ur app) is:- (play that quran recitation)
  3. Letters will be blinked /highlighted according to your recitation

Challenge

  1. There must be a lot of voice print
  2. as example: Japanese have to compare with Imam from Japan and australian have to compare with Imam from Australia
  3. They still can refer to arab imam but voice maybe hardly match
  4. Malaysian maybe don’t need a voice print since out tongue/ especially malay, have been accustomed to it. But maybe needed for Muallaf. Not sure
  5. Arabic keyword seems a lot for me
  6. developers will face high cost to travel to get the voice print. or maybe, just record it via internet.

I hope you get a bit of the idea kicking on your head and if you’re doing it, Allah will help you :)

Inspiration of the app referred to youtube below

== BM==

Kan minggu lepas iPhone 4S ada memperkenalkan fungsi baru- SIRI / Voice Assistant. Tetiba terfikir idea mungkin bila Apple open API SIRI, banyak app leh guna voice command dan salah satunya adalah SIRI yang berkebolehan menyemak bacaan al-Quran kita dan check hukum Tajwid.

Macam mana app ni berfungsi menurut idea aku?

  1. Dia ada voice recognition akan bandingkan suara kita dengan bacaan imam yang ada
  2. Andaikata kita terlebih harakat/ salah bunyi/ langgar hukum tajwid, iPhone akan vibrate dan cakap- Maaf, perkataan tadi bunyinya lain. Bacaan yang disyorkan berdasarkan Imam (imam yang anda pilih masa start app) adalah: (play bacaan quran ayat tersebut)
  3. huruf2 pulak mungkin highlight mengikut bacaan quran

Cabaran

  1. Sepertimana speech engine, kena ada banyak voice print.
  2. Contohnya: Mungkin orang jepun punya bacaan kena refer pada imam dari jepun, orang australia kena refer imam australia
  3. tapi boleh je diorang nak refer pada imam arab cuma takut banyak salah dalam voice detection
  4. Orang malaysia tak perlu sebab bacaan malaysia kalah arab dah (kalo hujah dari tilawah alquran nye pemenang banyak gak mesia)
  5. keyword arab yang… pada saya banyak
  6. kos untuk travel mendapatkan voice print negara lain. mungkin kena pakai website

Sesiapa yang berkemampuan melakukan semua diatas, lakukanlah. Kos mungkin tinggi tapi kalau kerana Allah, insyaAllah ada jalannya untuk dipermudahkan.

Inspirasi app ni datangnya dari video ini

I hope if anyone build and make this idea come true, do let me know. And if you like this idea, spread this idea. Someone/ some team in this world surely know how to do this :)

12
Oct 2011
POSTED BY
POSTED IN Islam WISIWYG
DISCUSSION 2 Comments
TAGS

#1 Wordless Wednesday

Since it become popular, of Wordless Wednesday, here’s my debut

Now I knew some people might be jealous hehe. All the way from US! NYAN CAT SHIRT!

And check out how they make my shirt

I’m soo wearing this for Webcamp Kuala Lumpur tonight 😀

29
Jun 2011
POSTED BY
DISCUSSION 6 Comments
TAGS

Meet Yuzuki & Evox

I’ve got myself a new MacBook Pro. 2.0Ghz Quad Core, i7, with 500GB HDD, 4GB DDR3 Ram, & with new Thunderbolt port. It will be called Yuzuki, a third persocon (personal computer) in Chobits series, although comically, Yuzuki is less superior than legendary Freya & Eruda. In terms of specs, It’s quite a jump of it. Just compare with Eruda specs, it is definitely worth it.

Eruda is just 2.4GHz Core 2 Duo, 2GB DDR2 Ram, 200GB. It will meet it’s new owner next month after I’m sending it for final round of Applecare repair.

But I kinda hate the name Yuzuki. Since it’s more like a human name. But I also hate to name it as Eruda. Because Eruda meant something else.

Oh well and upon request from ijat, here are my shoes.

A Converse Star Chevron – Star Player Evo X to replace my worn out, a hole in the sole, Umbro shoes. I’ve worn that shoes since 2004-2005 so my wife decided to give me a shoe for my birthday. Thanks love 😀 And I will call this Evox.

For your reference, I named most of my items :p

29
May 2011
POSTED BY
POSTED IN WISIWYG
DISCUSSION 1 Comment
TAGS

26

I have a boring birthday for my 26th last week precisely (19 May) because I was away for work at Kuala Terengganu. But thanks to the interconnected world today, I still receive wishes via facebook & twitter. Only god knows how grateful I am to receive wishes and prayers.

but the best thing this year is to celebrate birthday with someone I love. My wife. I got a Converse shoe to replace my worn out, 7 year old, Umbro shoes. Well the soles has been a hole. Thanks love.

And you know, I really have been busy since I’m the CEO of Amanz Network.

See you later blog.

I have another 4 years before hitting 30. boy.

26
May 2011
POSTED BY
POSTED IN WISIWYG
DISCUSSION 1 Comment
TAGS