Nur Ramadhan 1429 Hijrah

Assalamualaikum Warahmatullah dan salah sejahtera buat para pelawat blog saya. Bulan ramadhan kali ini sebenarnya sangat beerti bagi saya kerana saya menemui sesuatu yang sangat bermakna dalam hidup saya Insya-Allah.

Bukan wanita yang ku temui :p

Saya menemuinya sewaktu beriktikaf di Masjid Shah Alam. Iktikaf bermaksud duduk di masjid, melakukan amalan2 sunat. Iktikaf juga bermaksud amalan dimana kita memfokuskan diri hanya kepada Allah. One to one.Saya menyertai program Study@Institusi Usrah kerana dapat bilik ngan bebudak usrah dan juga, salah satu ‘getaway’ saya dari dunia kerja saya. Mereka berhempas pulas Study dan saya pula menghabiskan masa siang dengan membaca buku “Berani Kaya, Berani Takwa” buku tulisan Anif Sirsaeba.

Salah satu ceramah dlm program iktkaf tersebut telah memberikan saya sesuatu dan saya berharap dan berdoa pada diri sendiri agar tidak melupakan perkara ini. Penulisan artikel ini adalah salah satu cara untuk menyedarkan saya semula.

Saya dapat merasakan yang saya dapat memahami fungsi bulan puasa ini wujud dalam kalendar islam. Dalam 12 bulan dalam kalendar Tahun Hijrah, bulan ramadhan ini juga diwajibkan kepada muslim untuk berpuasa dari terbit matahari sehingga terbenam matahari, iaitu dari subuh sehingga maghrib. Read more…

29
Sep 2008
POSTED BY
DISCUSSION 4 Comments
TAGS

Hadis Doa Jibril dan Sikap Kita Berinteraksi Dengan Hadis

Artikel ini diambil dari blog edry, demipena.com. menyedari semakin banyak mass mesej yang sampai kepada ak, aku copy post lama beliau dan kongsikan disini.. harap memberi manfaat.

—-

Setiap kali Ramadhan semakin menjelang, pastinya saya akan menerima mesej yang difowardkan melalui yahoo mesengger tentang sebuah hadis berkaitan doa Jibril dan diaminkan oleh Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam serta para Sahabat. Hadis tersebut berbunyi:

Malaikat jibril Menjelang Ramadhan “Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang

tuanya (jika masih ada);

* Tidak bermaafan terlebih dahulu antara suami istri;

* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.” Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak3 kali.

Saya sudah berusaha sedaya mampu saya mencarinya di dalam kitab-kitab hadis namun tidak saya temui. Malah kitab-kitab fiqh juga tidak membahaskan mengenai perlunya meminta maaf sebelum masuknya bulan Ramadhan bagi mengelakkan diabaikan puasa kita oleh Allah Subhana wa Ta’ala. Kebanyakkan yang menyebarkan hadis itu sendiri tidak sedar bahawa tidak semua hadis itu sahih (authentic) hanya sekiranya ia menyatakan “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda” atau “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam melakukan itu dan ini”.

Read more…

28
Aug 2008
POSTED BY
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Eid Ul Adha Mobile Magazine Released for PSP and phone

Assalamualaikum warahmatullah dan salam sejahtera buat semua pembaca/pelawat blog kami. Ha raya dah dekat, tersangatlah dekat, dan kami, Flavert Media Lab dengan kerjasama Institusi Usrah MMU Cyberjaya ade hadiah bersempena raya haji nih atau dlm nama arabnye, Aidil Adha.

Kitorang dengan sukacitanya memberikan anda Mobile Magazine sempena Aidil Adha percuma. erm tapi memang kitorang suka buat benda percuma ni. Mobile Magazine ini ada info mengenai Raya Haji, bila dan mengapa? dan juga kisah Nabi Ibrahim ( S.A.W ) dan juga Nabi Ismail ( S.A.W ). yang menariknye mobile magazine ni, ianya free, boleh dibawa kemana-mana, dan yang pertama untuk handphone di malaysia.

Format mobile magazine ini dalam Flash Lite 1.1. so boleh guna dengan handphone yang dah siap ada Flash. Kalau tak sure ade ke takde, ini bawah ni ade list of compatibility, sesuai ker tak utk henpon korang.

Nokia: E50, E51, E65, N71, N73, N75, N76, N77, N92, N93, N93i, N95, 5700, 6110, 6120, 6121, 6290,5300, 5310, 5610, 6126, 6131, 6133, 6233, 6267, 6300, 6500, 6555, 7373, 7390, 7500, 7900, 8600

Sony Ericson: W800i, W850, W830, W21S, W31S, 42S, SO505iS, SO605iS, SO702i, SO902i, W21S, W31S, W32S, W580i,

Kyocera: W21K, W31K, W32 K, Toshiba W21T

FOMA: 900i (D900i, F900i, N900i, SH900i etc.), 901i, 700i

Read more…

22
Dec 2007
POSTED BY
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Spread this please

( last wave of the promotions for the exhibition. tuesday will be departing from mmu cyberjaya with syed huzaifah. )

Assalamualaikum warahmatullah, peace and blessings be upon you dear visitors.

We’re glad to tell you that, Al-Quran for PlayStation Portable v1.1, has reaching the mark of 3000 downloads and still counting.

user posted image

What’s more is that we’re coming to Singapore this 6 september untill 9 September. Here’s the details of the Exhibition

One World Many Cultures Exhibition: A Journey of Discovery 6-9 September 2007 Singapore Expo-Convention & Exhibition Centre, Hall 6

under Science and Technology, we were invited to present and exhibit The Raise Project : Islamic Content for PlayStation Portable. So for all people who are around Singapore, come visit our booth and buy our T-Shirt. We will also handle some discussions and and if you having problems with our homebrew application, just visit us there.

See you guys there, may you everyday life is full of peace and blessings.

( forward forward spread the word )

—————-
Song At The Moment: hujan – 02 kuala lumpur [foobar2000 v0.9.4.3]
via FoxyTunes

03
Sep 2007
POSTED BY
DISCUSSION 2 Comments
TAGS

Merdeka! Happy 50th Independence Day

Dear Malaysia.. happy 50th independence day. Thank god for the blessing and peace He gave to this country.

dsc002852.jpg

This year, i cant see any fireworks at KL.. maybe all fireworks have gone to putrajaya… aih whenla want to go to putrajaya to watch the fireworks competition.. huhu

Just less than a week before going to singapore. now i’m rushing to finish The Raise Interactive CD which will be given to one of the expo activities. we’re not making it as freebies.it will be for display only and the organizers have a side activities which they ask three copies from us to make it a special gift alongside their prizes.

Aishah, ( ecah, eisya ) which is a former High Comittee from Usrah institution who now having internship at singapore told me that singapore radio stations mentioning The Raise Project : Islamic Content for PlayStation Portable ( Al-Quran for PSP ) was among the attraction to the exhibition. It’s been aired for this whole week.

Whoa. Gulp.

Check out this this new site by Josh Lim. in 2006 he start RedesignMalaysia.com and this year.. Merdeka.com

Merdeka.com is created for Malaysia’s creative communities and independent content publishers to express their love to their country.

Well some of the links still not active. Maybe they still not launching it yet. but seeing the website ( Merdeka.com ) being promoted at advertlets weblogs, it should be prepared and ready to receive a visit.

IMPORTANT : – Just check out the website again.. they have this thing.. send your faces so they make it as a flags.. limited to 5000 person.. be fast to grab the nice color and spots.

Lastly, check out the sneak peek.. at our DVD cover of The Raise Project Interactive CD. WOOT

Thanks to ummahfilms for the permission to distribute their ‘psp-encoded version’ of their islamic video documentary.

—————
Song At The Moment: Aircraftkiller – [Renegade Realm] Scrin [foobar2000 v0.9.4.3]
via FoxyTunes

31
Aug 2007
POSTED BY
DISCUSSION 2 Comments
TAGS