Kiranya aku seorang Perdana Menteri

Sekarang adalah masa kritikal buat negara

konsep 1 Malaysia diuji sehebat2nya

gereja dilempar bom masjid dilempar batu,

ada sahaja kejadian menimbulkan haru

berlarutan hingga hari sabtu,

akan aku kerahkan polis dan askar untuk turut membantu

akan aku seru supaya rakyat bertenang dan bersatu

dan aku tidak diam membatu

akan kucari penjenayah itu!

Malangnya,

aku hanyalah seorang biasa.

-(aku tulis ni)

Rakan2, dalam masa kritikal ini kita ketepikan sebentar isu Allah siapa yang punya, tetapi kita fokus pada keamanan dahulu. Agama kita tidak pernah mengajar untuk menyerang tempat beribadat agama lain. Dalam masa yang sama juga, marilah kita kuatkan iman kita dan rujuk balik al-Quran demi menghadapi zaman yang penuh fitnah ini.

Sekarang ni, jelas ada sesetengah pihak yang cuba mengambil kesempatan. Mungkin untuk menaikkan ketegangan kaum. Mungkin mahu 13 May berlaku lagi diantara Muslim & Kristian. Atau mungkin hanya untuk menakutkan rakyat. Mungkin agenda politik, tidak kisah sama ada kerajaan atau pembangkang. Apapun, sekarang zaman fitnah, daripada memikirkan perkara diatas, perkara yang lebih baik adalah dengan memfokuskan pada keamanan. Jangan sengaja membangkitkan kemarahan sesiapa sahaja. Dan berwaspadalah untuk tempat2 yang mungkin menjadi sasaran keganasan terancang ini.

Pesanan buat muslim, kuatkan iman anda, rujuklah Al-Quran. Dan sekiranya anda mencari pencerahan, bacalah pendapat ustaz hasrizal berkenaan isu ini.

10
Jan 2010
POSTED BY
POSTED IN Islam Issues WISIWYG
DISCUSSION 7 Comments
TAGS

Ignorant Malays

10112009891scale600Last Tuesday I manage to attend YTL 4G Innovation Network signing ceremony between YTL, Samsung, Cisco, just to name a few. I got the invites thanks to David Wang/Blogjunkie since he got extra and wanted to pass along to mobile developers especially. And I got to attend it. There’s many familiar faces. Kamal Fariz, Aizatto, Kugan Malaysian Wireless, Kegan Malaysia Crime, Richard Azlan Abas, Mike from iTrain and managed to knew Tham Keng Yew from Socialwalk that i’ve mistakenly recognize him as @zilch . Oh yeah saw Daniel Cerventus too. So after signing ceremony, it was followed by a luncheon.

The table seating arrangements were distributed by profession. Me came as Flavert Media Lab representative thus seated me altogether with Kegan and Mike with Tham. During lunch, we were served with, I think, not a chinese cuisine, but rather mixed up. But then, as we enjoy the business lunch together, sharing technologies about mobile development with Rocky Agrawal from YTL, one thing that spoils it all.

Read more…

12
Nov 2009
POSTED BY
DISCUSSION 11 Comments
TAGS

Iktikaf for Dummies

Aha. ada lagi berapa hari je sebelum puasa habis so nak cakap pasal satu mende yang boleh tahan terkenal nye. iktikaf.

Iktikaf – secara generalnya adalah bertafakur/ berdiam didalam surau/masjid/rumah Allah. Amalan semasa iktikaf bukan setakat berdiam malahan bermunajat, berzikir, bermuhasabah dan apa saja yang mengingatkan kita dengan Allah. Iktikaf tiada had masa tertentu( seperti hanya dibulan puasa ) tetapi hari-hari biasa pun boleh. Malahan masuk je masjid niat iktikaf dah dapat pahala iktikaf.

Tapi kenapa Iktikaf ni popular masa bulan puasa? Hari biasa macam takde ditekankan pasal iktikaf?

Jangan salah faham. Ada je iktikaf time tak bulan puasa cuma yelah. itu mungkin amalan biasa tanpa kita sedari. Lagipun Rasulullah bersabda

1-Daripada Ibnu Umar r.a. katanya:

كان رسول الله يعتكف العشر الأواخر من رمضان

Maksudnya “Bahawa Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam beriktikaf pada sepuluh terakhir Ramadhan” HR Bukhari dan Muslim

2-Daripada Aisyah r.a. katanya:

أن النبي صلى الله عليه وسلم كان يعتكف العشر الأواخر من رمضان حتى توفاه الله ثم اعتكف أزواجه من بعده

Maksudnya “Bahawa Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam beriktikaf pada sepuluh terakhir Ramadhan sehingga Allah mewafatkan baginda. Kemudian, isteri-isterinya terus beriktikaf selepasnya” HR Bukhari dan Muslim.

jadi tu sebab Masjid ramai orang. Best. Lagipun rasional lagi satu masa bulan puasa, siang tu kita kurang makan. Dan dalan masjid, susah nak jumpa kedai makan. lagipun sebolehnya bila iktikaf tu kena lama. Sebolehnya tidak boleh keluar dari Masjid. Ini yang nabi amalkan. Malah saya kira kalau kita nak bertafakur di rumah pun boleh cumanya, bergantung pada peribadi seseorang, persekitaran memainkan peranan juga. itu sebab saya memilih untuk beriktikaf.

meh sambung baca

Read more…

16
Sep 2009
POSTED BY
DISCUSSION 7 Comments
TAGS

Wajarkah WiFi disediakan di Masjid?

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pelawat blog ni. Harap anda sihat2 belaka lagipun sekrang dah 15 ramadhan. kejap tak kejap ada lagi 15 hari je sebelum raya. Amalan dah bertambah banyak ke belum ? jom sama sama memperbanyak amalan dibulan yang mulia dan menyambung amalan tersebut sehingga bulan seterusnya.

So, camne boleh terkeluar idea nak cakap pasal soal WiFi ni? Seperti yang anda sedia maklum.. atau tak tau lagi, aku seorang pengamal ROWE ( Results Only Work Environment ) yang mana aku leh wat keje kat mana-mana. Dan saya pun run Project Officekami – Everywhere is your Office yang menyediakan maklumat kat mana tempat yang BUKAN OPIS yang leh wat kerja, terutamanya kedai kopi mahupun…. masjid. Yep. Masjid.

Situasi aku

Masa bulan puasa, takboleh la nak buat keja kat kedai kopi karang sesia kena tangkap. Lepas tu masuk dlm paper. Memang tak la kan. Tapi ada juga yang masih bekerja di Food-Court terbuka seperti Jusco AU2. Lagipun lagi ramai orang tengok, lagi segan la nak makan dan ramai saksi untuk mengatakan si polan yang menggunakan laptop itu tidak makan. So alternatifnya dapatlah aku jumpa beberapa tempat seperti Perpustakaan Negara dan juga Masjid.

Yep.. Masjid. Lagi sekali.

So bermula dengan tweet dua-tiga minggu sblm puasa, aku ada twit tanye kat mana nak #mobileoffice time puasa. Kemudian Abdullah_habshi mencadangkan Masjid Al-Ghufran, TTDI Damansara. Masjid ni dah masuk review Officekami. Bes. memang bes masjid ni. Sangat hidup. Bukan setakat WiFi, kedai makan pun ada. So aku pun terus google “Masjid ada WiFi” nak tengok masjid mana ada lagi dan apa aku dpt result ni

Read more…

06
Sep 2009
POSTED BY
DISCUSSION 25 Comments
TAGS

Relationship between 100% of love by SaifulIslam with 90/10 solution by John Gray

luv2Last two weeks, I was bloghopping between blogs to blogs to find out some resources about boycott israel zionist products. I hop to SaifulIslam to find some resources, and after I’ve found out what I wanted, I’m clicking for his previous article and this article attracts me.

——————-

Cinta Seratus Peratus.( it’s written in Malay and translated by me !!-___- )

To summarize his article, SaifulIslam shared with us that wife will never had 100% of love IF she doesn’t being thankful for what his husband gave to her. The responsibility that the husband carry on their shoulder are heavier than their wife. The verses in Quran + Prophet ‘s saying are full of job and responsibility for husband. Read more…

27
Jan 2009
POSTED BY
DISCUSSION 5 Comments
TAGS