Idea: iOS Siri- Check Your Quran Recitation

sorry lama tak update. busy.

So last week iPhone 4S introduced SIRI/ Voice Assistant. And sometime later when Apple open up SIRI API, there’s a lot of app can use voice command/direction and I just thought of SIRI that can check our Quranic Recitation.

So how does this app work according to me?

  1. Voice recognition will match/compare our quran recitation with the existing Imam that we refer
  2. In the event of we recite it incorrectly, iPhone will vibrate and will said- Sorry that’s a bit off. The recommended recitation according to your Imam (you choose your Imam when u start ur app) is:- (play that quran recitation)
  3. Letters will be blinked /highlighted according to your recitation

Challenge

  1. There must be a lot of voice print
  2. as example: Japanese have to compare with Imam from Japan and australian have to compare with Imam from Australia
  3. They still can refer to arab imam but voice maybe hardly match
  4. Malaysian maybe don’t need a voice print since out tongue/ especially malay, have been accustomed to it. But maybe needed for Muallaf. Not sure
  5. Arabic keyword seems a lot for me
  6. developers will face high cost to travel to get the voice print. or maybe, just record it via internet.

I hope you get a bit of the idea kicking on your head and if you’re doing it, Allah will help you :)

Inspiration of the app referred to youtube below

== BM==

Kan minggu lepas iPhone 4S ada memperkenalkan fungsi baru- SIRI / Voice Assistant. Tetiba terfikir idea mungkin bila Apple open API SIRI, banyak app leh guna voice command dan salah satunya adalah SIRI yang berkebolehan menyemak bacaan al-Quran kita dan check hukum Tajwid.

Macam mana app ni berfungsi menurut idea aku?

  1. Dia ada voice recognition akan bandingkan suara kita dengan bacaan imam yang ada
  2. Andaikata kita terlebih harakat/ salah bunyi/ langgar hukum tajwid, iPhone akan vibrate dan cakap- Maaf, perkataan tadi bunyinya lain. Bacaan yang disyorkan berdasarkan Imam (imam yang anda pilih masa start app) adalah: (play bacaan quran ayat tersebut)
  3. huruf2 pulak mungkin highlight mengikut bacaan quran

Cabaran

  1. Sepertimana speech engine, kena ada banyak voice print.
  2. Contohnya: Mungkin orang jepun punya bacaan kena refer pada imam dari jepun, orang australia kena refer imam australia
  3. tapi boleh je diorang nak refer pada imam arab cuma takut banyak salah dalam voice detection
  4. Orang malaysia tak perlu sebab bacaan malaysia kalah arab dah (kalo hujah dari tilawah alquran nye pemenang banyak gak mesia)
  5. keyword arab yang… pada saya banyak
  6. kos untuk travel mendapatkan voice print negara lain. mungkin kena pakai website

Sesiapa yang berkemampuan melakukan semua diatas, lakukanlah. Kos mungkin tinggi tapi kalau kerana Allah, insyaAllah ada jalannya untuk dipermudahkan.

Inspirasi app ni datangnya dari video ini

I hope if anyone build and make this idea come true, do let me know. And if you like this idea, spread this idea. Someone/ some team in this world surely know how to do this :)

12
Oct 2011
POSTED BY
POSTED IN Islam WISIWYG
DISCUSSION 2 Comments
TAGS

Pendapat aku pasal Valentine yang lepas

Valentine lepas kecoh satu negara. Sebelum ni tak kecoh pun macam tu.

Kecoh sebab Ustazah Bahiyah mengatakan

“Maksiat, disko, ‘couple-couple’, bersunyi-sunyian, inilah tradisi bagi masyarakat yang beragama Kristian.”

Wahai pembaca blog aku yang muslim, aku nak tanya korang sikit la kan.

“kalau orang panggil korang ni terrorist, kaki bom sana bom sini korang marah tak ?”

“kalau orang panggil agama islam menindas perempuan marah tak ? (dengan kes poligami yang tak adil )”

Mesti jawapan korang

“Kita jangan menyamakan agama dengan penganutnya.”

kalau korang cakap macam tu, aku rasa bullshit gila babi. Kalau korang setuju dengan statement Ustazah Bahiyah tu, korang sama je macam orang yang mengatakan islam itu kolot, islam menindas perempuan dan semua orang islam adalah terrorist

Manusia diciptakan berbeza

Ini bukan promosi lagu terbaru Demascus, tapi dalam memahami konsep ‘kita diciptakan berbeza agama, pendapat, pemikiran’ dan sebagainya, perlu ada toleransi. Tapi bukan setakat toleransi biasa malah memahami sedalam-dalamnya. Kes atas ni sebenarnya sama je dengan kita yang acapkali mempunyai pandangan serong terhadap orang lain.

Boleh tak bayangkan, ada sekali tu aku sedang menolong kenduri-kendara, kemudian member aku cakap

Apsal kawan kepada member kita ni (yg berkahwin) rambut macam ni (rambut macam artis rambut panjang gila) tak senonoh betul

Tinggi sangat ke tahap kita nak mengadili orang. Putar sikit ayat tadi

TINGGI SANGAT KE ILMU KITA NAK MENGADILI ORANG/KAUM LAIN?

Jangan kita rasa kita cukup alim, kita cukup ustaz, kita cukup ustazah, kita rasa kebaikan itu hanya milik kita dan jahat itu confirm milik orang lain. Nauzubillah bunyi macam dah riak rasanya kalau cakap orang lain confirm masuk neraka.

Perilaku jahat bukan amalan agama

Rasanya setiap agama mengesyorkan untuk melakukan yang terbaik. Ada ke agama yang menghalal/membenarkan kita mencuri, berzina/adultery. Setiap perilaku jahat itu adalah perbuatan orang itu sendiri. Aku pun ada banyak dosa. Kecik2 pun ada curi-curi, kutuk maki sana sini. tapi adakah perbuatan curi/kutuk maki sana sini aku tu tradisi agama islam?

bukan sama sekali

Orang yang rempit di jalan raya, meh la mengaku, ramainya orang melayu yang dalam perundangannya adalah Islam. So kita boleh kata gak

“Tradisi merempit, bawak anak dara kehulu kehilir atas motor ni tradisi Islam”

BUTTHURT TAK MUSLIM KALAU KORANG DENGAR MACAM TU??

Sekali lagi dinyatakan, perilaku jahat ni bukan amalan agama. Penceramah agama pun selalu cakap

Yang baik datang dari Allah, yang buruk itu datang dari kelemahan saya sendiri

Maksudnya, apa sahaja yang penceramah itu salah cakap, adalah kelemahan dia. Jadi tradisi disko, coupling, bersunyian bukan kelemahan atau tradisi agama tertentu, sebaliknya adalah kelemahan penganutnya. Sebab perilaku jahat/kelemahan bukannya disyorkan oleh mana-mana agama.

Pendapat peribadi

Bagi aku, aku sokong perbuatan Jabatan Agama/ PAS untuk menjadi moral police sedikit sebanyak mungkin mengurangkan dating dan potensi seks luar nikah yang mungkin berlaku. Itu pun sebab diorang buat tangkapan kat hotel semua. Tapi, masih rasa kelakar bila disamakan Hari Valentine tu dengan sejarah yang mungkin bersifat kebetulan. Sebab kalau macam tu, baik sahaja kita/ islam, haramkan penggunaan nama nama bulan sekarang. nama Januari tu bukan nama dewa Yunani ke ? Kita ikut kalender gregorian ni ikut tradisi non-muslim ni so macam mana?

Dan bagi aku, kalau aku lah ustazah bahiyah, aku minta maaf sebab kesalahan penggunaan kata. Bila minta maaf atas penggunaan kata, bukan bermaksud kita menyokong valentine tu. tetapi sekadar mengakui kesilapan kita yang senang menghukumi orang. Manusia dah namanya insan (bahasa arab) yang bermaksud  pelupa.

Dan kita juga patutnya selalu menekankan kepada Non-Muslim yang undang2 islam hanya untuk orang islam je. Diorang (non-muslim) nak buat apa itu hak diorang. Dan kalau diorang nak buat apa apa, kita kena ingat, itu bukan tradisi agama diorang. Itu hanyalah diorang.

Wallahualam = Allah Maha Mengetahui

P/S: patutla aku tak jadi ustaz. kata-kata aku main lepas. ada hikmahnya aku tak sambung sekolah agama masuk sekolah sains

P P/S: Bacaan lanjut – Islamic paranoia about Valentine’s Day

16
Feb 2011
POSTED BY
POSTED IN Islam Issues WISIWYG
DISCUSSION 12 Comments
TAGS

Khutbah Jumaat- Melayu yang senang butthurt

Masa aku menulis entri ni pukul 343 pagi. 3jam dan 43 minit sebelumnya boleh kata bunyi mercun dapat didengar seantero twitterjaya. Kenapa twitterjaya? sebab banyak betul update pasal mercun, termasuk di facebook. Aku juga terdengar sedentum dua bunyi mercun bergema kerana Tahun Baru Hokkien / Perayaan Chap Goh Meh yang diraikan.

Kes Mercun

Tapi ramai sangat yang mengutuk. Ramai yang cakap memekak malam- mengganggu malam baby tidur apa semua. Dan sebab aku tengok ramai yang memberikan komen negatif ni orang melayu lalu aku bertwit

Diorang (cina) dulu takde main sampai kuat macam ni tapi kita (melayu) tiap-tiap tahun main mercun masa bulan puasa/raya ada pernah dengar diorang komplen??

Bagi aku apalah sangat. Even letaklah aku kat jiran cina ke apa aku rasa aku boleh tahan sebab masing-masing ada hak masing2. Sekarang dia letupkan mercun kul 2 pagi, raya nanti aku bagi meriam dia takleh komplen la, sebab aku tak komplen pun dia buat.

Nampak je isu ni remeh tapi sebenarnya makin tak sedap bila ada ‘racial remarks’ yang dilontarkan.

Kes Azan

Bulan lepas satu negara kecoh bila ada peguam cina ni menghantar bantahan/ surat minta azan tak terlampau kuat. Ramai melayu butthurt. Ada sahabat dalam facebook cakap kat aku

Cina tu takkan lah tak tahu beza azan dengan bacaan quran kalau dah duduk kat situ lama. Kawan aku yang india pun tahu cara samak. Kita yang muslim leh tahan bau semua, nampak sangat cina ni sengaja

Aku membalas

Kita jangan samakan dia dengan orang lain dan jangan samakan dengan kita. Kita mungkin tahu sedikit pasal orang lain tapi untuk mengandaikan beliau tahu beza Azan dengan bacaan Quran, lagi baik kita tanya dia.

Terbukti sangkaan aku tepat. Peguam tu tak dapat beza Azan dengan bacaan Quran. Yang perlu kuat hanyalah Azan. Bacaan Quran, khutbah yang menengking-nengking itu tidak patut dikuatkan sehingga mengganggu.

Kes Gereja

Satu hari  Edry tanye aku

Edry- Kau agak boleh ke tiba-tiba kat kawasan perumahan kau ada orang kristian datang menetap di taman, tak lama kemudian dia bina gereja.

Aku- err kan dia poleh pergi ke gereja lain berhampiran

Edry- Salah tu. Orang Kristian tak semestinya pergi ke gereja berhampiran. Diorang pergi ke gereja yang diorang suka/prefer. Tak mustahil satu tempat yang tiada orang kristian, tetapi ada gereja, masih berfungsi sebab akan ada orang yang dari kawasan lain datang ke gereja itu untuk mengikuti Father tersebut

Dalam kes ni, maksudnya sekiranya orang kristian memerlukan tanah untuk membina gereja, kalau pihak berkuasa tetapkan tanahnya pada satu tempat, tempat itu menjadi milik diorang dan hujah ‘ tiada orang kristian berhampiran untuk menggunakan gereja itu’ salah kerana mereka tak macam orang islam. orang islam boleh solat di mana-mana masjid, hatta diatas apa jua permukaan suci. Tetapi bagi penganut Kristian, mereka mempunyai preference/aliran (seperti Anglican/Katolik) so gereja yang berhampiran dengan mereka mungkin tidak sesuai.

Kes Vegetarian/Halal

Orang melayu kalau makan memang jaga pasal halal haram. Malah Non_muslim juga mengambil berat akan perkara berikut apabila menjamu makanan kepada rakan melayu mereka. tetapi, adakah melayu berbuat demikian kepada non-muslim apabila mengadakan majlis?

Adakah korang yang melayu ni tanya rakan-rakan korang vegetarian atau tidak? Atau korang beranggapan – takpe diorang boleh makan sayur je?

Ada jenis strict vegetarian, diorang tak makan makanan vegetarian yang dimasak dengan peralatan yang digunakan untuk haiwan. Sampai macam tu sekali. Bunyinya lebih kurang sama dengan halal kan ?

Banyak kali berlaku depan aku, rakan vegetarian terpaksa berlapar kerana tiada makanan vegetarian untuk mereka. Kadangkala malu aku memikirkannya.

Apakejadahnya butthurt ni?

Aku tengok la kan, melayu ni macam selfish pun ada. Semuanya pasal dia. Bukan setakat Azan, tapi nak bacaan quran dan khutbah dikuatkan. Bila cina tong-tong chiang ke atau bangsa lain kuat bunyinya, komplen, butthurt. Bila melayu main mercun 30 malam time bulan puasa sampai raya, orang cina main sehari dah kecoh. bila traffic jam pasal deepavali atau raya cina, pun kecoh. Ada pernah tak kita yang melayu ni, memakai topi minda bangsa lain dan berfikir:-

  • apa agaknya diorang rasa bila trafik jem lepas solat jumaat
  • apa agaknya diorang rasa kita main mercun 30 malam siap putus jari
  • apa agaknya diorang rasa mendengar bacaan ayat quran semasa subuh seawal 5 pagi yang dikuatkan (dan tak perlu pun sebenarnya)

Kalau korang nak dilayan bagai tuan, layan orang lain secara terhormat jugak.

‘All sides can be aggressor, All sides can be victims’ – Farish Noor

Tulisan Farish Noor berkenaan racism di Malaysia ini patut dibaca. Sebabnya dalam perkara racism, semua boleh menjadi dua-dua belah pihak

  • Harini kau main mercun sampai pukul 3 pagi, takpe takpe
  • raya nanti aku main meriam pukul 3 pagi. tengoklah

Kalau masing-masing ada mindset untuk berbalas dendam, susahlah. tapi dalam salah satu bangsa menjadi penekan/aggressor, bangsa itu perlu sedar yang mereka juga berpotensi untuk menjadi mangsa.

  • Mungkin sekarang aku tak hidangkan makanan vegetarian untuk kau. Peduli apa aku
  • Tapi bila pergi ke rumah non-muslim dia hidang babi/arak ko jangan komplen lah. Dulu kau buat dia macam tu.

Key dia senang je, layan orang sebagaimana kau nak orang layan ko. Treat others the way you wanted to be treated. What you give, you get back.

rasa cukuplah setakat ni. Hampir sejam dah. Esok nak pergi Perak Sabtu ada nikah member kat sana.

Nantikan Khutbah Jumaat minggu depan. Pasal melayu gak. ini bukan troll

11
Feb 2011
POSTED BY
POSTED IN Islam Issues WISIWYG
DISCUSSION 47 Comments
TAGS

what would PAS said?

I came across this article at Malaysiakini titled : Chinese Voters- Who’s telling the truth?

And I came across this comment, where the italicized part is my concern.

Swipenter: As a non-Muslim, I ask myself why I should be afraid of Islamic values if such values are universal in nature. Values such as fairness, equality, tolerance and acceptance of diversity, transparency, accountability, freedom from fear, racism, discrimination, etc, are universal in nature.

Of course, if PAS only talks about and insist on their sense of self-righteousness, like you cannot practise yoga, wear lipsticks and high heels, that non-Muslims are ‘dhimmis’ and their way of life is impure and inferior to Muslims, etc, then that is a totally different story altogether.

My religious teachings have many things in common with Islamic teachings, but the big difference is that we emphasise personal responsibility/self-restraint rather than outside enforcement.

For example, drinking of alcohol is a not a good thing but if you choose to drink then you must be aware of the consequences of alcohol consumption in addition to our civil laws on drunk driving and such.

Let me confirm you that I didn’t do all of those things, simply because I have no interest in that. And not because of religious obligations. In general, I believe what PAS want to enforce is only for muslim matters and manners. Like banning the gambling, liquor to muslim.

But then again, how about those concert? Again, I didn’t go to concert, (well I did go to orchestra :p) but with all protest to concert events and so on, that might effect the non-muslims too. In my shallow knowledge, it is their rights too to have entertainment. I remember many non-muslim gone angry prior to previous concert cancellation.

A simple fix is to ban muslim that going to concert. But again in my opinion, banning here and there doesn’t work that well with rebellious humane side. I also believe a Muslim doesn’t put a simple superior/inferior justifi/classifi-cation because we know, we are nothing but God’s creation and we’ll be judged in the Hereafter.

And Pas would face uprising, again, if these inferior/superior mindset aren’t being removed from Non-Muslim mindset or if what they want always being cancelled..

It may took long time to convert Malaysia to Kelantan, but come to think of it, the cities that doesn’t have pubs, cinemas, still operate very well, and my chinese friend are okay with it. The hardest part for PAS is to educate and try to eliminate pre-embedded justification towards islam – cannot do this cannot do that.

Let me confirm you again that Islamic Law only applies to Muslims.

Lastly, what would PAS said? Particularly to that italicized line?

P/S: I’m non-aligned.

P P/S: Further read – How do Chinese live in Kelantan

P P P/S: it is indeed a very long way for PAS to educate people of their ideals of Islamic State

P P P P/S: Why so serious? See my Inceptionized post for the previous election here. = 1 , 2 ,

01
Feb 2011
POSTED BY
DISCUSSION 9 Comments
TAGS

Sushi King Halal kecuali…

Minggu lepas aku makan Sushi King. Last aku makan sushi rasanya makan kat Sakae Sushi (sushi carrefour/jusco tak kira) setahun lepas tu ramai orang cakap sushi tak halal la itu lah ini lah.

Tetapi keyakinan aku kembali untuk makan sushi bila nampak signboard ni

Basically signboard ni, dan ada signboard diatas meja, menerangkan makanan yang mengandungi alkohol so orang islam boleh membuat pilihan untuk makan sushi yang lain yang tidak mengandungi alkohol. Oleh itu mari kita lihat apakah makanan yang mempunyai kandungan alkohol

Read more…

19
Jan 2011
POSTED BY
POSTED IN Islam Issues WISIWYG
DISCUSSION 35 Comments
TAGS