muda sangat ke aku ni?

tadi aku pergi opis client… ada ke patut deskperson tu cakap

“nak apply kerja ke?” aku = apekah! aku mau deal ngan bos kau.

takpe nasib baik aku selalu berbaik sangka.. takpe takpe cool cool hahah.

dua minggu lepas aku pergi pejabat School Computer Technologies Sunway University, utk jumpa Ms apetah, mmg kena jumpa dia ni..

“situ situ” dia menuding jari kearah cubicle lain,

aku: err saya nak jumpa you berkenaan payslip. saya part-time tutor….

Ms.. apetah: laa ingat student tadi, tu I tunjuk sana

dan minggu lepas dlm kelas semasa mengajar

Mr ?: who’s in charge here?

aku: Me. What can I do for you?

Mr ?: You?

aku: Yup. Ikhwan Nazri, Part-Time Lecturer SCT. Anything I can help you ( dengan nada bertegas sikit )

Mr ?: oh. i’m bla bla bla bla…..

misai ngan janggut sejemput dah penat simpan pun orang ingat aku muda. haiyah!

P/S: moral post ini. kalau mak suruh makan kacang panjang + bergayut, kena lah buat! yg kedua amalkan berbaik sangka. Think positive :p at least, aku muda KAHKAHAKHAKHAAKHAKAH KTHXBAI!

23
Apr 2009
POSTED BY
DISCUSSION 8 Comments
TAGS

Mangkuk, sudu, dan kaitan dengan dunia freelancerku

Aku pulang dari satu hari yang busy buat paperwork sahaja di Jusco AU2. Kepulanganku disambut dengan makanan yang sedap-sedap yang dibeli abahku di pasar malam. Mak pun berkata kepada ku:

Mak: Abg pergi dapur ambik mangkuk lagi satu.

Aku kembali dengan mangkuk. Tetapi aku tidak memenuhi citarasa ibuku, bukan kerana salah mangkuk tak besar atau tidak, tapi:

Mak: Mangkuk je dia bawak. Sudunya mana?

“Mintak mangkuk je, tak cakap pun nak sudu”. Getus hatiku. Aku sentiasa berbalah kerana setiap kali permintaan ibuku diutarakan, ada sahaja tambahan yang dia mahu. Apa boleh buat, memang itu Sunnatullah ( natural/hukum alam ) memang natural wanita lebih suka mengharapkan lelaki boleh membaca perasaan.

Read more…

10
Mar 2009
POSTED BY
DISCUSSION 19 Comments
TAGS

Idea on a tissue

Yesterday after going for workshop to have Anubis’s scheduled maintenance ( Engine Oil + Gear Oil ), went to JCo Damansara Utama waiting for meeting with my client. Still have 3 hours before it so I decide to ‘mobile office’ at JCo Giant Damansara Utama.

Guess what I found? JCo print out their tissue to be useful ones – as a note.

photo-15

This is one of the practice that my previous lecturer always said about it. I already told about it in my article “Essential tools & tips for freelancers on the go

07
Feb 2009
POSTED BY
DISCUSSION 4 Comments
TAGS

Essential tools and tips for freelancer’s on the go

if you’ve been following my twitter or my YM status, you’ll discover that i always said ‘Mobile Office’. Today, it’s the 18th.

I do have office, but it’s there on a far far away in Cyberjaya, Malaysia. Going mobile is our solution, although here in Malaysia, it’s not the trend. People even ask “You didn’t have an office?”. Come on dude, be free. Be totally free. So here are the essential tools and also, tips if you’re planning to go mobile.

Tools

dsc01613.JPG

so here i have is my laptop bag and handphone. I’m using Golla Backpack, which is nice when walking, but a pain when riding a motorcycle with it. Because, it doesn’t have a back-rest padding. It has 3 compartments but before i proceed with compartments, why Anne, my handphone was there?

Read more…

20
Aug 2008
POSTED BY
DISCUSSION 16 Comments
TAGS

kisah seorang pomen

pada suatu hari, syarikat Kabelupukom mengalami masalah dengan mesin fotostetnya. pada hari ahad pulak tu. mende nak pakai cepat. pomen printer tu yg rasmi jenama canon lak ahad cuti. terpaksa la panggil pomen yang lain pulak.

boss kabelupukom: hey you dtg sini repair mesin fotostet ai bole tak ? mesin tak tau la apa problem.
pomen fotostet: bole tapi hari ini hari ahad. rm 200 la
boss kabelupukom: hoh apsal mahal sangat? you tak tau apa problem sudah cakap.
pomen fotostet: ini i punya charge la. kalau kena ganti apa apa itu lain cerita.
boss kabelupukom: yela ye la datanglahh.

Sekongyong2 kura2 maka tibalah pomen tersebut di ofis kabelupukom. sesampainya beliau, beliau terus pergi ke mesin fotostet dan mem-fotostet sehelai dokumen. keluarnya kertas itu dengan tiada masalah tetapi dakwatnya bermasalah. kurang sekata. lalu beliau mengeluarkan sepana kecil beharga RM5 seraya mengetuk mesin itu dengan kuat. dengan sekali ketuk sahaja. boss kabelupukom terkejut dan terkesima dengan tindakan pomen tersebut. “ceh pomen picisan”.

kemudian, mesin fotostet itu mengeluarkan kertas dengan cetakan yang sempurna. lalu pomen itu memintak bayarannya RM200.

boss kabelupukom: you datang you ketuk ai punya mesin dengan sepana RM 5 je tapi charge 200! mahal lah
pomen fotostet: sepana ni RM5. tapi RM195 adalah bayaran sebab saya ahu kat mana nak ketuk. sekali ketuk.

kemudian, setelah menerima bayaran, pomen itu meninggalkan boss itu yang kelihatan terpana dengan kemahiran pomen fotostet itu bersama sepana RM5 nya.

Harga pekerjaan bukan berdasar pada peralatan, tetapi pada pengalaman dan kemahirannya. cerita diatas diambil dari FreelanceSwitch.

05
Aug 2008
POSTED BY
DISCUSSION 4 Comments
TAGS