Hari sedih buat industri ICT Malaysia

Bermula dua minggu lepas, komuniti ICT tanah air dikejutkan dengan beberapa berita. Dan sebab biasanya berita ini semua dalam bahasa inggeris *(refer update diakhir blogpost), biarlah aku menulis blogpost dalam bahasa melayu, mungkin lagi ramai boleh faham situasi web industri kita.

Sebab terdapat beberapa berita, jadi biar saya mulakan satu persatu, dengan Terato Tech. Saya syorkan sebelum anda baca, didihkanlah air kopi panas dan belilah makanan rapu untuk menikmati blog post ini sebab ianya sangat panjang, layak dibuat satu filem indie.

1. Terato Tech VS MCMC

Gambar diatas mungkin kecil tapi jikalau diklik, apa yang anda boleh baca adalah seperti berikut. Ia adalah surat mengenai NCDG – Network Content Development Grant. Geran untuk membangunkan content/kandungan yang akan digunakan dalam rangkaian/network berbeza. Geran ini adalah kerjasama dari MCMC bersama-sama ASTRO, kesemua telco dan juga Jaring yang mana content tersebut akan diedarkan dalam kesemua rangkaian ini. Berbalik kepada surat-

  1. Terato Tech bukan grantpreneur= Grantpreneur adalah golongan yang sentiasa bergantung kepada funding/ grant/geran dari kerajaan dan kebiasaannya golongan ini tidak memanfaatkan sebaik mungkin geran tersebut. Terato Tech bukannya syarikat yang menerima geran dan menyuruh orang lain buat macam kebiasaan grantpreneur. Read more…
02
May 2011
POSTED BY
POSTED IN Artikel Issues WISIWYG
DISCUSSION 54 Comments
TAGS

what would PAS said?

I came across this article at Malaysiakini titled : Chinese Voters- Who’s telling the truth?

And I came across this comment, where the italicized part is my concern.

Swipenter: As a non-Muslim, I ask myself why I should be afraid of Islamic values if such values are universal in nature. Values such as fairness, equality, tolerance and acceptance of diversity, transparency, accountability, freedom from fear, racism, discrimination, etc, are universal in nature.

Of course, if PAS only talks about and insist on their sense of self-righteousness, like you cannot practise yoga, wear lipsticks and high heels, that non-Muslims are ‘dhimmis’ and their way of life is impure and inferior to Muslims, etc, then that is a totally different story altogether.

My religious teachings have many things in common with Islamic teachings, but the big difference is that we emphasise personal responsibility/self-restraint rather than outside enforcement.

For example, drinking of alcohol is a not a good thing but if you choose to drink then you must be aware of the consequences of alcohol consumption in addition to our civil laws on drunk driving and such.

Let me confirm you that I didn’t do all of those things, simply because I have no interest in that. And not because of religious obligations. In general, I believe what PAS want to enforce is only for muslim matters and manners. Like banning the gambling, liquor to muslim.

But then again, how about those concert? Again, I didn’t go to concert, (well I did go to orchestra :p) but with all protest to concert events and so on, that might effect the non-muslims too. In my shallow knowledge, it is their rights too to have entertainment. I remember many non-muslim gone angry prior to previous concert cancellation.

A simple fix is to ban muslim that going to concert. But again in my opinion, banning here and there doesn’t work that well with rebellious humane side. I also believe a Muslim doesn’t put a simple superior/inferior justifi/classifi-cation because we know, we are nothing but God’s creation and we’ll be judged in the Hereafter.

And Pas would face uprising, again, if these inferior/superior mindset aren’t being removed from Non-Muslim mindset or if what they want always being cancelled..

It may took long time to convert Malaysia to Kelantan, but come to think of it, the cities that doesn’t have pubs, cinemas, still operate very well, and my chinese friend are okay with it. The hardest part for PAS is to educate and try to eliminate pre-embedded justification towards islam – cannot do this cannot do that.

Let me confirm you again that Islamic Law only applies to Muslims.

Lastly, what would PAS said? Particularly to that italicized line?

P/S: I’m non-aligned.

P P/S: Further read – How do Chinese live in Kelantan

P P P/S: it is indeed a very long way for PAS to educate people of their ideals of Islamic State

P P P P/S: Why so serious? See my Inceptionized post for the previous election here. = 1 , 2 ,

01
Feb 2011
POSTED BY
DISCUSSION 9 Comments
TAGS

The real scene behind those kids begging for money

For those who followed me on twitter, last week, last monday i began volunteering for computer class at Madrasah Hashimiah/Rohingya Refugee School. Muslim Aid Asia is conducting a computer class for Madrasah Hashimiah and  Asrama Darul Falah. Since I still have few weeks before I end my ‘bachelor’ I guess it’s kinda perfect time to do few things.

Read more…

16
Oct 2010
POSTED BY
DISCUSSION 11 Comments
TAGS

12 gambar interface twitter baru

Semua tengah kecoh pasal interface twitter yang baru kan? Hehe aku dah pakai dua hari dari hari Ahad tak silap aku. So apasal ramai sangat orang kecoh dengan hashtag #newtwitter lagi ni?

Meh aku tunjuk 11 screenshot. Aku ada sampai 15 screenshot tapi sebab takut trafik naik pastu bandwidth habis, aku kurangkan screenshot. Yang dulu bulan puasa sampai 4000 visit. Nasib baik bandwith banyak hahah.

Sebelum korang start, review ni panjang gak. Kalau bos korang marah baca blog, cakap korang tengah baca pasal User Experience/User Interface Twitter yang baru. Kalau dia cakap twitter buang masa pastu dia kerja dekat IT department, kau tumbuk dia atau kau hantar surat letak jawatan, kerja kat company lagi advance. Semua gambar ini boleh di click untuk tengok lebih jelas.

General Interface / Home Twitter

So ini paparan pemuka lepas korang login. Aku mula mula mencarik gak kat mana nak log out. rupanya log out melalui dropdown box. In general, dia terbahagi dua. Kiri adalah timeline ( timeline berdasarkan following, list, new messages ) dan panel sebelah kanan lebih kepada description. Sekiranya anda click sesuatu pada panel sebelah kiri, akan ada popup di sebelah kanan yang akan diterangkan pada gambar2 berikut. Melalui general interface ini korang boleh straight away tengok @mentions/replies, retweets, searches, ngan lists. Aku paling suka kat sini part retweet. sebab kat drop down menu dia ada—

Read more…

28
Sep 2010
POSTED BY
DISCUSSION 17 Comments
TAGS

Status kesahihan Fadhilat Terawih

Alhamdulillah aku telah menunaikan Terawih pertama untuk bulan Ramadhan ini, 2010.

Tapi kepala otakku sedikit terganggu. Sedikit teguran yang telah kuberikan kepada rakan, dikatakannya aku hanya merujuk kepada blog. Aku berikan teguran mengenai fadhilat terawih. Kalau anda tak pasti, hadis berkenaan fadhilat terawih yang popular adalah seperti contoh berikut

=======

Hadis yang dimaksudkan itu ialah satu hadis yang agak panjang kononnya diriwayatkan oleh Sayyidina Ali r.a. yang sebahagian darinya adalah seperti berikut : “Diriwayatkan oleh Sayyidina Ali bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda berkenaan dengan fadhilat sembahyang tarawih pada bulan Ramadhan antaranya:
· Malam Pertama: Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama seperti mana dia baru dilahirkan (mendapat keampunan dari Allah Taala).
· Malam Keempat: Mendapat pahala sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.
· Malam Keenam: Allah kurniakan pahala kepadanya pahala malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul-Ma`mur (sebanyak 70 ribu malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah akan mendoakan supaya Allah mengampuni dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang tarawih pada malam ini.
· Malam Ketujuh: Seolah-olah dia dapat bertemu serta menolong Nabi Musa A.S. menentang musuh ketatnya Firaun dan Haman.
· Malam Kelapan: Allah mengurniakan pahala orang sembahyang tarawih sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Ibrahim A.S.
· Malam kesembilan: Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W..
· Dan kelebihan-kelebihan seterusnya sehingga sampai kemalam yang ke-tiga puluh

=========

Mesti korang pernah dengar gak kan. Aku rasa masa kecik, poster ni ada terpampang dekat surau depan rumah aku ni. aku rasa sekarang macam dah takde. aku dulu siap excited baca fadhilat2 ni semua.

(artikel ni panjang, tapi kalau boleh bacalah sehingga perenggan terakhir)

Read more…

10
Aug 2010
POSTED BY
POSTED IN Artikel Islam Issues
DISCUSSION 2 Comments
TAGS