Berfikir ke atas

Pelik tak tajuk tu? Teringat ada sekali dalam tahun 2008 rasanya aku mengajar Flash kepada pelajar2 UITM. Pengiring diorang berkenalan dengan aku dan saja sembang sembang. Kemudian dia tanya apa maksud Flavert, dan aku mengatakan Flash Vertical. Vertical = Paksi menegak. Dimana kitorang sentiasa mahu advancement ke atas.

Kemudian, beliau pun menerangkan biasanya orang berfikir secara ‘meluas’. Gaya pemikiran vertical / keatas akan menyebabkan pandangan aku sangat terhad. Aku tak boleh pandang kebawah dan ada dua kawasan pandangan sahaja. Manakala kalau konsep horizontal, dia boleh melihat depan, kiri, dan kanan. Fikirku mungkin sebab kita boleh kekiri dan kekanan dan melakukan kedua-duanya untuk kekal dalam garisan lurus ke depan.

Memang ada sebab aku berfikir keatas. Aku tidak fikir beliau salah. Masing2 ada pendapat sendiri. Tapi aku sekarang rasa makin faham dengan konsep berfikir keatas. (sendiri puji ke ? bwahaha ) At least aku hanya ada dua option, atas dan bawah. Kejap diatas, kejap dibawah sedikit dan kembali ke atas.

Cuma yang payahnya pendakian tu agak tinggi banding kekiri kekanan kedepan. Biarkan aku ber-retorik macam ahli politik.

Apapun, kalau korang tak sedar, Officekami makin banyak update. Paling latest aku ada bagi lightning talk pasal Officekami di Techcrunch Meetup KL.

Bagi aku, @officekami tu walaupun trend yang dah sedia ada, tapi trend Telecommuting masih kurang awareness di Malaysia. Dan itu salah satu hasil pemikiran keatas tu.

Selamat bekerja semua!

15
Jun 2010
POSTED BY
POSTED IN Artikel WISIWYG
DISCUSSION 2 Comments
TAGS

2 Responses to : Berfikir ke atas

  1. Kreuger says:

    tahniah sebab officekami masuk dalam paper kosmo.
    banggenye aku ada kawan macam hang.. hehehe

  2. ikhwan nazri says:

    kreuger – hehe thanks. segan gila aku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>