Berkenaan #Yorais

(Don’t worry english readers, there’s still translation below :p )

Sudah hampir seminggu dari tarikh 19 Januari, tarikh keramat oleh para pengguna twitter di Malaysia. Pada tarikh tersebut, boleh dikatakan ramai pengguna tegar twitter di Malaysia bersatu padu bagaikan menurut kata keramat 1Malaysia, berganding bahu untuk menyumbangkan suara, maaf, twit masing-masing yang berkaitan #yorais sehingga ianya menjadi salah satu topik terhangat didunia.

Apa itu #yorais?

Pada 16 Januari 2010, Menteri Informasi, Komunikasi & Kebudayaan,  Datuk Seri Dr Rais Yatim telah menasihati rakyat Malaysia, TERUTAMANYA MUSLIM, supaya tidak terlalu ‘ketagih/mendalami’ terhadap kegunaan internet khususnya Facebook & Twitter. Berita lanjut, click sahaja butang spoiler dibawah.

Spoiler

SEREMBAN: Malaysians, especially Muslims, must avoid being totally immersed in the internet culture, especially Facebook and Twitter, said Information Communication and Culture Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim.

He added that facilities like internet could not be accepted wholly because it was a form of business introduced by the West and “Malaysians were just users.”

“We are not saying that they cannot use Facebook or Twitter but when using such facilities they must upkeep the values taught by Islam, Buddhism or Christianity to maintain our culture,” he told reporters after opening a Seminar on the 1Malaysia concept here on Saturday.

He added that Malaysians who used internet services on social networking sites should be careful with what they see and hear.

“We must be strong in our believes and culture because the identity and image of our country depends on us.

“They are just selling Facebook, Twitter, L-Band and various other services, even through space, as a product but we do not do such business. We accept all this in a state of cultural shock,” he said.

He chided some Malaysians who belittled those who were no savvy of the Facebook and Twitter culture.

“We should not be quick to condemn or look down on those who do not use Facebook. Newspapers are still relevant, so is Facebook, but do not be carried away with everything and disregard the old system,” he said.

Rais also praised the Malaysian Communications and Multimedia Commission (SKMM) for its success in tracking down a student from the National Arts Culture and Heritage Academy for posting a public safety threatening comment on Facebook about the recent spate of attacks on churches while discussing the ongoing “Allah” controversy on the popular social networking website.

“Syabas to the commission for its action in nailing those who used Facebook, Twitter and SMS for the wrong reasons.

“As a former analyst of the law in the country, I wish to advise the people that they cannot escape from the law for their actions,” he said.

Rais said the Information Department had also found that 62% of Malaysians understood the 1Malaysia concept.

He added that the Government would initiate more programmes featuring the 1Malaysia concept, especially for students. – BERNAMA

Saya dapat rasakan yang mana Dr Rais Yatim sebenarnya mahu memberikan komentar yang berbentuk pencegahan diatas kejadian pelajar Aswara yang telah mengeluarkan kenyataan yang berbentuk ugutan di Facebook. Namun begitu, saya tidak rasa maklumat sebenar yang ingin disampaikannya dapat dicerna dengan tepat oleh para Netizens. Berikut adalah penjelasan saya tapi sebelum itu teliti ayat2 berikut.

Malaysians, mostly muslims, must avoid being totally immersed in internet culture

He added that facilities like internet could not be accepted wholly because it was a form of business introduced by the West and “Malaysians were just users.”

“They are just selling Facebook, Twitter, L-Band and various other services, even through space, as a product but we do not do such business. We accept all this in a state of cultural shock,” he said.

Bagi saya, sekiranya Dr Rais adalah seorang ustaz, saya tidak merasakan yang saya akan marah ( ya, saya sangat marah sekali dengan kenyataan itu ) kerana adalah menjadi kebiasaan bagi seorang ustaz yang akan menasihati umat muslim supaya tidak lupa akan akhirat yang akan menjadi destinasi. Memang tak hairan kalau Dr Rais adalah Ustaz Rais. Tapi yang saya marah adalah kerana kenyataan beliau boleh membahayakan banyak pihak, muslim sendiri, dan, pihak kerajaan sendiri.

Tengok sahaja kempen-kempen kerajaan, banyak yang sudah ada Facebook & Twitter. Tengok sahaja RTM, ada soalan yang diterima melalui Facebook. Izuddin Helmi, (antara kepala Kreativethemes) semasa saya menumpang tidur dirumah beliau, menyatakan  yang Datuk Ali Rustam menggunakan Facebook untuk menerima aduan orang ramai. Longkang dihadapan rumah sewanya cepat diperbaiki majlis bandaran setelah dikemukakan aduan melalui Facebook. Jadi sekiranya saya adalah menteri lain, ataupun penyokong kerajaan, saya sendiri akan marah dengan kenyataan berikut. Malah 2 hari yang lepas Menteri Sains, teknologi dan Inovasi Dr Maximus Ongkili menyatakan yang Kerajaan menyeru rakyat malaysia supaya berinovasi.

Kita adalah pengguna sahaja.

Sedikit sebanyak kenyataan tersebut boleh membahayakan apa usaha MDeC/agensi-agensi tertentu yang cuba memperbanyak projek-projek ICT di Malaysia.Kita nak pikat orang pakai teknologi, tapi menteri informasi pula menegah kita daripada terlalu mendalami aplikasi tersebut. Kerajaan sendiri yang rugi. Dahla pilihanraya lepas kerusi berkurang. Kemudian RTM terus melancarkan rancangan baru yang bertajuk BLOG. Kelakar bukan?

Kedua, saya menggelarkan diri saya sebagai ‘technologist’. Sebagai Muslim Progressif, saya sebenarnya sudah lama memerhati yang mana Muslim tidak banyak mempunyai alternatif hiburan. Ada tak video-game yang berkonsepkan islam? Tiada. Kalau ada pun mungkin entah berapa. Jadi kenyataan beliau sedikit sebanyak boleh membahayakan apa yang saya akan buat. Seandainya ada orang yang tidak suka pada Al-Quran for PSP, mungkin orang orang yang sebegini. Malahan sekarang pun ada ustaz, mufti yang menggunakan Facebook dan Twitter. Sekiranya ada Muslim yang mahu berinovasi dengan menggunakan applikasi Facebook atau Twitter, cepat sahaja orang umum akan condemn, kerana ada menteri yang kata Facebook & Twitter tu tak elok.

Dan sebenarnya, bukan saya seorang yang marah, malahan ramai lagi Netizens yang marah dengan kenyataan tersebut, sekaligus menggunakan Twitter untuk menyuarakan ketidakpuashatian mereka dengan tag #yorais. Ianya telah diberitakan di The Star, tapi tidak diberitakan oleh surat khabar ‘kebiasaan’. Dan terdapat ramai pengguna twitter yang berasal dari Malaysia sehingga setiap twit yang dinyatakan dengan #yorais telah menjadi satu trend yang meletakkan #yorais di muka depan laman web Twitter.

Sejarah yang telah dilakarkan – Dr Rais yang tidak punya twitter, menjadi bahan bualan terhangat. Kalah Juara Lagu dengan hashtag di twitter = #AJL. Untuk melihat keseluruhan 6000 twits yang telah di-twit-kan dengan #yorais, klik sini.

Sebentar, kenapa tiba-tiba aku ber-blog dalam Bahasa Malaysia. Okaylah..

I changed my mode

Since the blogpost already long enough to bore you, I’m going to shorten it.

Now, the reason I’m really getting angry is because I’m a Muslim who totally immersed with anything that being called Technology. One of it is a Twitter & Facebook. I remembered being criticized by some fella that what good Al-Quran for PSP can bring, because I deploy/publish it on a Gaming handheld. Why not use just the printed al-Quran. And I felt if I’m gonna to invent something that utilize internet applications or technologies, Dr Rais could stand on my way. Just because he, is a minister, can simply influence others that ‘This is not our culture’ what not. For god sake if he is an ustaz, I could understand his message that all he wanted to say is both Facebook & twitter are melalaikan. But he is Information Minister. He maybe still want to restrict Internet usage.

On another clever point of view, if what he really want to say is Facebook & Twitter are melalaikan, he failed because all netizens being misinformed. Now, is that a good portfolio for a Minister of Information, who can’t convey accurate and precise information?

Change, we need.

There’s a lot of blogpost out there. If you still need to crunch #yorais. Just visit Icednyior/Spinzer/Wernshun/and of course, Bongkersz. Picture thanks to Icednyior and Spinzer

P/S: I’m maybe an emokid, but I’m not stupid

P P/S: During my birthday, 19 May, a trending topic is #cibai. And #yorais on 19 January was my brother xsan’s birthday. I wonder what will trending on 3 and 24 March ,Faidhi and Anum birthday.

P P P/S: I want to combine this post with #talitenang, but I already wrote too much. Next time then.

24
Jan 2010
POSTED BY
DISCUSSION 8 Comments
TAGS

8 Responses to : Berkenaan #Yorais

  1. Roslan says:

    dia cakap tak serupa bikin la..itu pasal loqlaq yorais ni…ish3. sakit ati gak pas baca ni..baru aku tau cite sebenar

  2. HeHeHunter says:

    Your birthday is on 19, mine is on 18.

  3. Farid Zenon says:

    Kalau aku typical Melayu berkemungkinan besar aku akan sedut dan terima kenyataan Dr.Rais, En.Zenon yang bukan tech savvy juga mungkin akan terima tapi aku “next voter, next generation” aku tak terima terus apa yang berita sebarkan kerana ianya berbentuk “iklan” politik!!..

    Pendapat aku berubah jika melihat keputusan kerja wakil rakyat sama menteri, kalau masih tiada perubahan aku aku tukar undi aku, tapi sudah semestinya aku mahukan bumiputra juga. lagi sekali kepada Dr.Rais “we are next voter, we are generation” jadi kami mendengar/melihat sambil “berfikir”. ini bukan negara China ini Malaysia dan kami bangga!

    p/s
    Terima kasih tekong aku terlepas isu ni kat paper dan TV3 sudah bosan dengan “iklan” politik sebelah pihak agaknya kalau ada firefox extention macam “adblock pro” 9 tahun sudah aku dah guna.

  4. Luth Textile says:

    cam hampeh je.. trending topik tuuu..

  5. ikhwan nazri says:

    roslan – lol nasib baik aku pos :p

    hehehunter – woohhh.. you tua sehari lah 😛

    farid – hahaha biasalah. takkan la berita hairan ngan utusan melayau nak cover berita memalukan mcm ni 😛

    luth – tula.. satu mesia bersatu kasik trending hahah.

  6. zuls says:

    hehe.. agaknya apa lagilah yang bakal trending nanti, harap-harap yang elok punya

  7. ikhwan nazri says:

    zuls – memang sangat harap biarlah yg eloknye trending hehe

  8. narutohb2 says:

    testing2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>