Ni yang aku MARAH ni

Seriously, would you want to buy a RM40K laptop?

Please read this article first. Or if you didn’t want to, then here’s just a bit portion of it.

screenshot_03

WTH for real people??????

Last two or three years I think there are cases of overpricing the screw driver. Now, shortly after i think overpriced I-Iqraq, comes overpriced and useless piece of junk. I’ve googled the laptop model and I found this picture

And this laptop for RM40,000. HOLY COW! Check out their specification here.

I thought it was sort of Alienware or heavily customized 17inches MacBookPro. But it’s not. With that money you can bought almost 4 high-end Macbook Pro that is CONFIRMED way more powerful than this laptop above, even they customized this laptop to it’s limits.And I wonder why the hell would MARA still purchase that laptop?

Ni yang MARAH ni. It’s suppose to be Majlis Amanah Rakyat.It’s people’s money. And here some one must be making some money.

Sigh.

I’m nor with Opposition, neither Government, but I oppose wrong doings and corruption.

22
Oct 2009
POSTED BY
POSTED IN WISIWYG
DISCUSSION 16 Comments
TAGS

16 Responses to : Ni yang aku MARAH ni

  1. amanruzaini says:

    theres also another one. pasal minyak. satu liter RM300. damn. gila songlap duit namanya.

  2. ikhwan says:

    actually, yang buat mahal neh sbb supplier letak harga tinggi2. Dia tau duit dapat lambat (guna invoice) so dia letak ar rege tinggi. Ak pernah follow ayah ak nk beli barng utk skolah dia tp bila tauke tu dgr guna invoice (ak x igt name paper yg utk d kasi dgn pihak yg bertanggungjawb kuarkan duit), dia trus up rege. Ayah ak try mintak murah tp dia x mo sbb dia kate duit dapat balik pun dlm 3 bulan. Tu yg jadi mcm tuh. Tp, yg pelik nya nape dorng approve tu je la. Dlm kes ni actually dua2 pihak salah. Pihak supplier nak kaut untung, pihak yg nak beli pun ikut je la sbb beli pun bkn guna duit dia, guna duit kerajaan (duit rakyat).

    Yang pasal minyak sampai RM300 seliter tu ak ras lebih kurng ar situasi dia. Kot… tu pandangan ak la… ayah ak pengetua sekolah so ak tau gak la step2 nak beli barng2 guna duit peruntukan. hehe…~

  3. ejon says:

    naik harga bila dgr invoice sbg alasan tamak.

    invoice gomen walaupun lambat, dijamin dpt, bkannya orang bwk lari barang nak letak mahai2 neh.

    laptop cap acer rm40k? harga laptop tu bleh buat kawen grand2 woo

  4. Emi says:

    ” k pernah follow ayah ak nk beli barng utk skolah dia tp bila tauke tu dgr guna invoice (ak x igt name paper yg utk d kasi dgn pihak yg bertanggungjawb kuarkan duit)” : its called LO – Letter of Offer

    Same here… kat office aku nih.. aku mmg bengang gila bila vendor nak kelentong aku pasal printing. Cara cakap like i have no knowledge at all… Bila aku test balik.. diorg lagi tak tau ape2… AI or CMYK pun tak tau ape. Pernah skali.. harga market to print was around 1k + but dia mark-up sampai 4k.

  5. xflixz says:

    kroni beb..dah tak dapat nk dibendung lagi..sebab tu la supplier gov ni sume kaye2 sekelip mata je pakai kete mewah2..haha..bukan bidang IT/Computer je..leh dikatakan sume supplier dalam gov mostly cmtu..aku byk dgr citer jutawan supplier gov ni.

    so nak wat camno.kasi tukar la..potong2..hehe..

    ni aku comment post ni jgn masuk paper sudah.kang x pasal2 dok kamunting kang.hahahaha.

  6. Sham Hardy says:

    ko tak pikir boss aku dulu masuk tender letak harga seterika berapa (dapat pulak tuh), RM700 bro! hhahaha

  7. ikhwan nazri says:

    amanruzaini – minyak tu bagi aku kes lain.. nanti lepas ni aku upas isu minyak yg truly complicated

    ikhwan sarawak & ejon – ekceli walaupun invoice lambat, supplier patut ada alternative resources. dan salah government gak sebab melambatkan payment. itulahg inilah licenselah tu sebab aku/flavert kalo boleh tak nak buat projek government, kitorang memang takleh nak tunggu lama sebab bukan falsafah kitorang untuk menaikkan harga melampau. dan kitorang bukannya banyak duit nak tahan sendiri sampai 6 bulan

    emi – kata nak cekau duit :p

    xlixz – beb aku pun mau kena masuk penjara kot kalo mcm ni mcm menimbulkan hate jer.. tapi dekat la ngan mrsm aku leh student ngan cikgu aku melawat kakaka

    sham – bapak la seterika 700 wuwu

  8. Fahmishah says:

    Tak masuk akal langsung, dengan rm40k, boleh dapat 10 laptop atau 20 laptop. ini satu laptop.

  9. Faiz says:

    hahah..itu la kakitangan kerajaan malaysia.. pantang lepa ja… habis!!

  10. Khai says:

    Two words — Super Stupid!

  11. ehsanhanafi says:

    satu lagi projek “barisan nasional”

  12. ikhwan nazri says:

    fahmishah – tula memang tak masuk akal

    faiz – diorang manusia memang slalu lepa.. tp yg nbi takleh blahh

    khai – diorang tak tau nnt kena menjawab dunia akhirat

    ehsan -wakakakakka signboard tak dilupa

  13. Pingback: Nazri :// Mysight – What I See is What You Get » Blog Archive » Lets talk about petrol in Malaysia

  14. syazwan says:

    Ladies and gentleman… presenting, the CHEAPEST laptop:
    http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=1030&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_11.htm
    Alternatif terbaik daripada laptop RM40K di atas, wakakaka

  15. ikhwan nazri says:

    syazwan – patut kasik je derang pakai laptop murah.

  16. faeiz says:

    Artikel yang bagus, jangan berhenti berblog
    Tak sangka ada jugak orang lain yang blog tentang this subject.
    Salam perkenalan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>