Please answer this question

I found a statistic of registered marriage in Malaysia. And I found out some facts

  • Every year, no less than 100K above, the malays getting married
  • Every year, no more than 70K, non-malays getting married

So I was wondering, this year alone I have around 6-7 of my friends at my age, 24, getting married. Last year there’s about 4-6. And around 2-3 friends study oversea also getting married.

And as I have some chinese friends, around 1-3 but they’re a bit older than me, getting married.

So I wonder, are those statistics, most of them for Malays is in between 22-30? Are the non-Malays getting married a bit later? After 27-28? While the obvious reason might be because Malays are dominant in this country but I don’t want to resort to that answer alone. There must be another factor/hypothesis.

So I’m assuming that Non-Malays getting married a bit later than Malays, what say you? Looking forward to hear your opinion :)

P/S: this is not that i want to pick a numbers to get married. This is just what I think. I think, therefore I am.

14
Oct 2009
POSTED BY
POSTED IN WISIWYG
DISCUSSION 10 Comments
TAGS

10 Responses to : Please answer this question

  1. Emi says:

    Aku nak kahwin umor 26 paling awal and 28 paling lewat. And yeah.. I want stability first. (Hahah.. giler menyibuk join survey.. I will make the same survey in my FB if u are curious too. )

  2. nurul8z says:

    Paling awal 23 kot. Seboleh-boleh, paling lewat – 27 kot. 😀 😀

  3. Fahmishah says:

    Mentaliti bangsa barangkali.

  4. aisyahkama says:

    paling awal 22 which means tahun depan, tu pun if ade calon ahhh, if 25 pun still tak kawen lagi, tros postpone pg 28-30. paling lmbt 30 laaa, tros buat duit, ready rumah kereta etc. if andartu pun tak kesah by that time sbb semua dah ade. jodoh tuhan tentukan. 😀 😀

  5. ikhwan nazri says:

    emi – hoho kalo nak wat, fokus pada non-malay punya response. i mean we ( malay + non malay ) might have the same quantity but the marriage statistic almost doubled.

    nurul – ecece dah kasik hint. tahun depan ?

    fahmishah – barangkali memang mentaliti bangsa atau agama. banding ngan diorang yang mungkin dah mix-up, couple, dan ada yang living together, kita muslim/malay takleh wat mcm tu so ramai kahwin awal. ataupun mungkin dari segi mentaliti persediaan ?? tu sbb nak tahu.

    aisyahkama – kalau andartu nak datuk la tu :p

  6. Obefiend says:

    malays kawin awal pasal seks itu jahat.. seks itu jijik.. seks itu menjengkelkan. so kawin la awal supaya takde la seks bebas

    kaum lain seks tu part of life. nothing to be rushed pun.kalau nak seks seks aje lah. pakai kondom sudey

    hahaha

    tapi apa statisktik cerai pula? kalau tak silap aku statistik cerai juga agak menarik bagi meleis. tak caya boleh cek

    banyak kawin = banyak cerai

    gua dah 30. tak kawin lagi pasal i dont want to marry for the sake of getting married. mentally and financially not viable.

  7. ikhwan nazri says:

    obefiend – good point dud. mungkin banyak cerai sbb tak stable and viable? tau kahwin tp tak sedia bertanggung jawab mungkin ?

  8. kamzAlqamariah says:

    Pandangan Obefined tu ada betulnya. Di kalangan orang Melayu (bagi yang sekurang-kurangnya ada sekulmit iman) zina tu jijik, atau bagi yang masih menjaga agama coupling pun tidak elok. Hidup dalam dosa tidak pernah membahagiakan walaupun mungkin menyeronokkan. Maka solusi untuk sebuah perhubungan halal dan suci adalah perkahwinan.

    Tetapi dalam kita mendidik anak-anak muda tentang jijiknya zina, kita tak banyak mematangkan mereka untuk sebuah perkahwinan. Aku percaya penceraian tidak akan berlaku sekiranya pasangan cukup matang dan mempunyai worldview jelas tentang konsep kebahagiaan, tanggung jawab dan sebagainya.

    Sebab itu pada aku, bukan pasangan muda atau pasangan tua yang berpeluang tinggi bercerai. Tetapi penceraian menanti pasangan yang tidak jelas tujuan perkahwinan dan lebih ekstreme, tidak jelas tujuan hidup pun.

  9. Tu atas tu aku, tak perasan dalam box ni nama isteri aku haha.

  10. ikhwan nazri says:

    edry – wahahha EPIC! share komputer utk lawat blog aku heuhue

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>