Turn off the power during Earth Hour

Earth Hour will be initiated in less than 24 hour. Starting 830pm, you have to turn off your electric appliances for one hour, till 930.

Now you may be skeptical. For one hour, did it really work?

Let me start with my photomemory. I remember watching Discovery Channel. There this documentary covering the stories of how deadly a final match of World Cup Germany 2006 could be. by Power Overload. Power Overload is something that the demand for power is more than what they can supply. Of course, the same ‘overload’ term could be use if you have excessive power,  but this is not the case. The stories is about worker/technician/chargeman at the Electric Dam have to control the right moment to supply the right power. They called this as TV-Pickup. The moment the world cup ends, the people will go to their kettle, and heat it up. And did you know that electric kettle use a hell lot of power?

Now you know.

So when they go heat up their electric kettle, the demand for power will increase. Not just one, but million households will do that. So the electric worker at the dam, at the right moment just after seconds when world cup ends, opening up more valve of the dam to let the water flow to generate more power. here’s the thing. If he opened it to early, he will supply massive power. if he late to open it, they will experience power outage.

So a split second for them is valuable. //end of my photomemory recall

//lol i just googled up and found the related stuff about the thing above – here.

And now, we don’t have to control that big responsibility. We just need to flick off the switch really. Real easy. Just for one hour.

So save your earth, and remember to check out eco-green tips to save your earth.

28
Mar 2009
POSTED BY
POSTED IN Events WISIWYG
DISCUSSION 21 Comments
TAGS

21 Responses to : Turn off the power during Earth Hour

  1. e2an1 says:

    i switch the lights off for more hours everyday. In the mornings when i’m out of the house and at night when i sleep. Lampu pasang lebih kurang 6 jam je sehari…

    so refering to your theory, what do you think will happen at 9.30pm, when everyone turns their lights back on? Possible power overload juga?

    • ikhwan nazri says:

      e2an1 – your point was extremely critical dude! can we trust the TNB guy to supply the right amount of power as soon as it hits 930? Im unsure how to answer that. but oh well don’t you forget TNB always have their ‘Earth Hour’ so i think they’re expert lol :p

  2. chapan says:

    aku baca status barb :
    “earth hour setahu aku tutup elektrik je, ni apahal pulak air pun derang tutup skali!!”

    mungkin TENAGA berfikiran ke hadapan, utk senangkan org tayah tutup/penat/leceh tutup suis japgi, die off je kat powerplant.. tak pon mcm tekong ckp, “earth hour” TENAGA kan perkara biasa :-j

  3. pejal says:

    chapan: kejam sgt tuh Tenaga nak ttp powerplant..sure kne saman berjuta2 dgn busnies2 kt msia nih..rugi woo. mende neh sukarela jer..xde paksaan pon.

  4. Fahmishah says:

    Huhu! Aku tutup je lampu. tapi perkakas lain x tutup.

  5. Oh! Artis says:

    kita patut buat je patutnya.. benda baik kan. tak baik, orang bijak pandai kat malaysia ni pun takkan sokong.. even 1 jam, berbaloi kot.. biar ada jangan takde langsung… hehehe…

  6. ikhwan nazri says:

    chapan – haha. tula.. susah2 kita je nak tutup lampu, tnb kan ada :p

    pejal – tnb banyak duit tak kisah saman.. hantar jela notis awal.. 28 hb earth hour kena tutup

    fahmishah – kau jahat!

    oh artis – aku tutup.. aku rasa nampak twit ko.. ko tak tutup yer :p

  7. mclelun says:

    I went to midvalley that time, still alot of lights is on. I thought can steal some stuff there while light off. haha

  8. ikhwan nazri says:

    mclelun – i just dont want to walk near with you if there was a blackout or next year earth hour lol

  9. waniee says:

    wahahaha aku pun duk takut robbery in dat 1 hour time iskk.. apartment aku mmg gelap gelita harap emergency lights (yg very malap) and also street lights yg dun help much

    dah la astro aku takleh on.. ended up watching deal or no deal on ntv7.. random gile!!

  10. ikhwan nazri says:

    waniee – apsal apartment ko gelap gelita ?? satu apartment earth hour ka ?

  11. crimsonskye says:

    Niat Earth Hour tu betul dah, saya sokong 110% lagi tapi rasanya execution Earth Hour tu sendiri kena kaji balik… ada yang terlebih2 Earth Hour la pulak, padahal dah cakap awal2 Non Essential Lights je. Heran jugak bila banyak yang tanya soalan2 “Kalau hospital/masjid/traffic lights/nak buat assignment/etc mcm mana?” Kalau melawak faham la, tapi ni yang serius.

    Hari tu balik MMU pun seriau jugak, sepanjang2 jalan masuk MMU tu dorg tu tutup lampu, patutnya safety first before EH.

    *facepalm*

  12. signither says:

    lol.. ko sedar tak EH sebenarnya boleh menyebabkan green house effect/global warming/apejadahlagi yang lebih teruk?

  13. chapan says:

    dari tutup 1 jam time EH tu, tp waktu lain dok bukak mcm2.. e.g : jambatan putrajaya.. etc.. baik tayah…

    in fact, kat mana tah aku denga/baca ramai je buat party konon2 “let’s party before the 1 hour of darkness” so, mari buat “pre-earth hour” and blast everything on.. pasang lampu2.. pasang stereo kuat2.. gune sampai overload.. then time EH, kite tutup la.. kinda beats the purpose kot? 😀

  14. ikhwan nazri says:

    crimsonskye – takpe mmu selamat ( sarkastik )

    signither – wei ape kesan dia.. bitau la

    chapan – haha mcm ada dlm paper tulis, earth hour ni might be publicity stunt. takpelah kita berbaik sangka

  15. Edry says:

    Kongsi balik apa status YM aku tulis selepas Earth Hour.

    “Setakat satu jam dunia takda perubahan pun (sekali pandang). Tapi perubahan ada dalam diri aku”

    Kalau EH ni tak banyak merubah dunia. Lagi teruk jika orang yang sambut pun dalam jiwanya takda perubahan. Masih merasakan diri boss, bukan hamba Tuhan yang bertanggung jawab pada amanahnya Tuannya (dunia ni). Sebab tu sebaiknya faham betul-betul kita nak raikan EH ni untuk apa. Bukan sekadar ikut media je.

    Apa pun jom jadikan EH ni first step. Marilah kita cuba sedaya-upaya raikan kempen-kempen alam sekitar yang lain. Jangan sebab media tak riuh, kita pun tak participate.

  16. ikhwan nazri says:

    edry – patut terima kasih kat media sebab

    A – weh ko padam lampu tak sabtu ni?
    B – pasepa?
    A – semua orang ckp pasal earth hour. ko kata ko pendengar radio hotfm.. tapi diorang ckp ko tak tau pun.. ape citer.
    B – ooo eh? ada?
    A – ada2.. kalau ko pendengar setia.. tutup lampulah
    B – okes

    inilah dia pengaruh media kuikuikui

  17. Edry says:

    Haha terima kasih kat media tu betul, yang aku maksudkan orang yang mengikut media sahaja tu yang kena diperbetul:D

    Contoh, kita berterima kasih kat media sebab highlightkan isu Palestine. Tapi kalau kesedaran seseorang tu bermusim macam media jugak, itu yang tak kena. Jadi janganlah sebab media heboh Earth Hour semua nak sambut EH. Bila media dah senyap isu EH, kita pun pandang alam sekitar sebelah mata je…tu pun kalau ada sebelah mata kuikuikui.

  18. Emma Johnson says:

    i always watch Deal or No Deal during my past time, what a great show and a great host..-

  19. Sean Perry says:

    Earth Hour really helps in promoting environmental awareness among the young generation~`,

  20. Socket Set  says:

    earth hour really helps promote awareness on how to conserve energy “.*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>