Nur Ramadhan 1429 Hijrah

Assalamualaikum Warahmatullah dan salah sejahtera buat para pelawat blog saya. Bulan ramadhan kali ini sebenarnya sangat beerti bagi saya kerana saya menemui sesuatu yang sangat bermakna dalam hidup saya Insya-Allah.

Bukan wanita yang ku temui :p

Saya menemuinya sewaktu beriktikaf di Masjid Shah Alam. Iktikaf bermaksud duduk di masjid, melakukan amalan2 sunat. Iktikaf juga bermaksud amalan dimana kita memfokuskan diri hanya kepada Allah. One to one.Saya menyertai program Study@Institusi Usrah kerana dapat bilik ngan bebudak usrah dan juga, salah satu ‘getaway’ saya dari dunia kerja saya. Mereka berhempas pulas Study dan saya pula menghabiskan masa siang dengan membaca buku “Berani Kaya, Berani Takwa” buku tulisan Anif Sirsaeba.

Salah satu ceramah dlm program iktkaf tersebut telah memberikan saya sesuatu dan saya berharap dan berdoa pada diri sendiri agar tidak melupakan perkara ini. Penulisan artikel ini adalah salah satu cara untuk menyedarkan saya semula.

Saya dapat merasakan yang saya dapat memahami fungsi bulan puasa ini wujud dalam kalendar islam. Dalam 12 bulan dalam kalendar Tahun Hijrah, bulan ramadhan ini juga diwajibkan kepada muslim untuk berpuasa dari terbit matahari sehingga terbenam matahari, iaitu dari subuh sehingga maghrib. Read more…

29
Sep 2008
POSTED BY
DISCUSSION 4 Comments
TAGS

Giving duit raya guide – for dummies & Tag from Xua

image3012.jpgThis is my first time giving duit raya for this coming raya. Such a newbie, I do make a mistake here. So i decide to wrote about a guide to give duit raya, for dummies

  1. go to bank early so you got the NEWLY-PRINTED money and Raya envelope for FREE. //I change with the old money !!-__-
  2. Since it’s raya, new clothes and attires, so kids also expect new money.  //i don’t have new clothes seriously. my raya clothes are the same about 2-3-4 years then change.
  3. It’s okay if your NEWLY-Printed money doesn’t have a Raya envelope, but if you’re using old money, a raya envelope is more presentable and appropriate. //and since i go to bank and change with old money, ia have to have envelope.
  4. if the bank ran out of Raya Envelope, go to nearest bookstore or retail store to find Raya Envelope. // i bought 110 envelopes.

Read more

Read more…

27
Sep 2008
POSTED BY
DISCUSSION 7 Comments
TAGS

pera pera peperaaa~!

Yay! There goes my fav series. but seriously, i’m starting to get bored with Heroes. why? because people now can revive easily with claire’s blood.

But I’m looking forward for Chuck. A geek-turn-spy stories has never been bad with geek himself ( which is me, self proclaimed ) .

And pera pera? well, let’s ease your mind with this clip.

i remember my days in beta, i’m watching this anime with Syawal and Sabau my roomate. we just can’t stop laughing. These Japanese animators must be really bad and lazy to pronounce those ‘Engrish’ words.

And this Ramadhan, were too meaningful to me, because i find the meaning of Ramadhan during the previous Iktikaf with Usrah Institution, MMU Cyberjaya last week at Shah Alam Mosque, which i’ll wrote about it later on :)

I hope i still able to live to next Ramadhan.

25
Sep 2008
POSTED BY
POSTED IN WISIWYG
DISCUSSION 3 Comments
TAGS

What i’ve been up lately,

it’s like nearly 6 days without updates. okay. i admit i’m pretty busy. last week i’m with Ambidextrous Solutions working for Nokia-Siemens Network Event. Below are just two videos for that work, the rest you can view at the company’s blog.


Interactive Scoreboard – Nokia Siemens Networks from tekong on Vimeo.

view more yah
Read more…

23
Sep 2008
POSTED BY
DISCUSSION 6 Comments
TAGS

sakit gigi dan kaitan dengan azan masjid yang tidak kedengaran.

tadi on the way ke subang jaya menggunakan KESAS. lalu nampak signboard kinrara, teringat pada kontroversi teresa kok juga. andai korang rakyat malaysia, patut tahu ape jadi ngan kancah politik negara. macam-macam ada macam bazaar ramadhan juga.

pastu, sakit gigi melanda. teringat tentang artikel ini berkenaan masalah PA System yang dihadapi oleh masjid tersebut. sementelah kesakitan gigi yang dihadapi, terhasil satu analogi

aku ni, kalo korang kenal, memang banyak cakap. cakap takleh berhenti. jadi orang yang jumpa aku hari-hari selalu cakap dan merasakan aku ni friendly dan peramah. tapi satu hari, aku sakit gigi, aku lagi banyak senyap dari hari-hari biasa – sekiranya aku jumpa kenalan baru pada hari itu, tentunya orang itu mengganggap aku pendiam, tak peramah dan tak suke bercampur gaul. mungkin jadi lebih teruk andai kata orang yg hari-hari aku jumpa, berburuk-sangka melihat aku bersikap acuh-tak-acuh terhadap sebarang perbualan yg diutarakan.

walhal aku sedang sakit gigi. sakit gila. bukan nak tanya. maybe nak suruh aku buat press statement kot.

moral of the story = jangan berburuk sangka. jangan ASSUME.. sebab ASSUME tu sebenarnya = AS U ME, atau AS* U ME.. macamlah kau ni.. aku. lain kali tanye dan selidik.

dan moral lagi satu, jumpa doktor gigi sekurang-kurangnya 2 kali setahun.

aku tak pernah jumpa bertahun lamanya.. owwwwwww !!>_<

artikel pilihan

17
Sep 2008
POSTED BY
DISCUSSION 12 Comments
TAGS