kisah seorang pomen

pada suatu hari, syarikat Kabelupukom mengalami masalah dengan mesin fotostetnya. pada hari ahad pulak tu. mende nak pakai cepat. pomen printer tu yg rasmi jenama canon lak ahad cuti. terpaksa la panggil pomen yang lain pulak.

boss kabelupukom: hey you dtg sini repair mesin fotostet ai bole tak ? mesin tak tau la apa problem.
pomen fotostet: bole tapi hari ini hari ahad. rm 200 la
boss kabelupukom: hoh apsal mahal sangat? you tak tau apa problem sudah cakap.
pomen fotostet: ini i punya charge la. kalau kena ganti apa apa itu lain cerita.
boss kabelupukom: yela ye la datanglahh.

Sekongyong2 kura2 maka tibalah pomen tersebut di ofis kabelupukom. sesampainya beliau, beliau terus pergi ke mesin fotostet dan mem-fotostet sehelai dokumen. keluarnya kertas itu dengan tiada masalah tetapi dakwatnya bermasalah. kurang sekata. lalu beliau mengeluarkan sepana kecil beharga RM5 seraya mengetuk mesin itu dengan kuat. dengan sekali ketuk sahaja. boss kabelupukom terkejut dan terkesima dengan tindakan pomen tersebut. “ceh pomen picisan”.

kemudian, mesin fotostet itu mengeluarkan kertas dengan cetakan yang sempurna. lalu pomen itu memintak bayarannya RM200.

boss kabelupukom: you datang you ketuk ai punya mesin dengan sepana RM 5 je tapi charge 200! mahal lah
pomen fotostet: sepana ni RM5. tapi RM195 adalah bayaran sebab saya ahu kat mana nak ketuk. sekali ketuk.

kemudian, setelah menerima bayaran, pomen itu meninggalkan boss itu yang kelihatan terpana dengan kemahiran pomen fotostet itu bersama sepana RM5 nya.

Harga pekerjaan bukan berdasar pada peralatan, tetapi pada pengalaman dan kemahirannya. cerita diatas diambil dari FreelanceSwitch.

05
Aug 2008
POSTED BY
DISCUSSION 4 Comments
TAGS

4 Responses to : kisah seorang pomen

  1. nasz says:

    terror la pomen tu, tp melampau la dia charge. memangla charge ikut kemahiran n pengalaman, tp tak patut la charge semahal tu..erm, ooo, tp mungkin RM195 plus minyak + tol..hehehe.

  2. syia says:

    pergh..setuju..setuju.. teringat cerite Dr. House.. dia genius walaupun gile2.. but sebab dia tau nk pkai medicine apa evrytime.. jd org tolerate perangai die

  3. ikhwan nazri says:

    nasz – bayangkan. hari ahad. hari untuk beristirehat dan meluangkan masa bersama isteri dan anak-anak diruang rehat sambil makan makanan yang enak-enak yang berzat lagi berkhasiat. tensionnnnye tetiba orang call mintak wat kerja. so 200 tu considerable gak la kan.

    syia – dr house mmg best. doktor pompuan muda tu comel. alahai lupe nama lak aahaha.

  4. I love Dr. House and i always watch this TV series after my day job.:*-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>