Nasi Ambang

Ever wonder what is nasi ambang? here it is.

first. picture and video of. nasi ambang


Nasi Ambang from tekong on Vimeo.

well nasi ambang is javanese cuisine served on a tray. not a normal tray, but a steel round tray. usually it contains tempe, meehoon, fried mee, fried tauhu, coconut floss, spicy anchovies, soohuun, half or a whole of chicken, and many more. has two type of arrangements which one is to eat it there snd another one, eat a bit and take-away back to home.

just in case you feel weird with my manglish.. here’s the correct translation =

sejenis hidangan masyarakat jawa yang dihidangkan diatas dulang. kebiasaanya mempunyai tempe, meehun, mee goreng, tauhu goreng, serunding kelapa, sambal ikan bilis goreng garing, soohuun, seekor atau separuh ayam dan bermacam-macam lagi. mempunyai dua jenis susunan. satunya susunan untuk dimakan disitu dan lagi satu, susunan untuk dibungkus dibawa pulang.

this is the true nasi ambang. in dulang.

image2412.jpg

well my villagers always ask, do people in town dare to eat like this.. i say i don’t know. last time during monday and thursday fasting at mmu, me and my friends eat in dulang/tray but with the food we bought from food court. it’s not even close to nasi ambang but the trend to eat in dulang is to share the food. for 3 box of food, 4-5 people able to eat together. nice

so do you dare to eat in dulang with me?

30
Aug 2008
POSTED BY
DISCUSSION 9 Comments
TAGS

Hadis Doa Jibril dan Sikap Kita Berinteraksi Dengan Hadis

Artikel ini diambil dari blog edry, demipena.com. menyedari semakin banyak mass mesej yang sampai kepada ak, aku copy post lama beliau dan kongsikan disini.. harap memberi manfaat.

—-

Setiap kali Ramadhan semakin menjelang, pastinya saya akan menerima mesej yang difowardkan melalui yahoo mesengger tentang sebuah hadis berkaitan doa Jibril dan diaminkan oleh Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam serta para Sahabat. Hadis tersebut berbunyi:

Malaikat jibril Menjelang Ramadhan “Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang

tuanya (jika masih ada);

* Tidak bermaafan terlebih dahulu antara suami istri;

* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.” Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak3 kali.

Saya sudah berusaha sedaya mampu saya mencarinya di dalam kitab-kitab hadis namun tidak saya temui. Malah kitab-kitab fiqh juga tidak membahaskan mengenai perlunya meminta maaf sebelum masuknya bulan Ramadhan bagi mengelakkan diabaikan puasa kita oleh Allah Subhana wa Ta’ala. Kebanyakkan yang menyebarkan hadis itu sendiri tidak sedar bahawa tidak semua hadis itu sahih (authentic) hanya sekiranya ia menyatakan “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda” atau “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam melakukan itu dan ini”.

Read more…

28
Aug 2008
POSTED BY
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Mobs Alive!

sempena anwar menang, nak merapu sikit. click play dengar lagu ni utk dptkan feel sket.

Mobs Alive – Harry Gregson-Williams

  1. harga minyak hanya akan turun bila parlimen kena take over ngan pkr
  2. tetapi, harga minyak mesti akan naik
  3. sebab rakyat malaysia ‘tidak berterima kasih’ dengan penurunan minyak sebelum ini
  4. bukan setakat penurunan minyak, malahan jasa ‘kerajaan’ sblm ini
  5. jadi marilah kita shopping minyak secepat mungkin sblm minyak naik
  6. dah kata minyak akan dilihat setiap 15 hari. he he he
  7. pada aku, kerajaan yang dipilih rakyat seharusnya melakukan kerja sebaik mungkin mengikut keinginan rakyat
  8. ape itu keinginan rakyat?
  9. keamanan, keharmonian dan kemakmuran
  10. tetapi dengan peningkatan kes jenayah, kes culik, kes ragut,
  11. belum campur korupsi
  12. itu semua bukan keinginan rakyat
  13. kerajaan dipilih oleh rakyat, sekali lagi, patutnya dengarlah apa rakyat cakap
  14. seperti penambahbaikan khidmat LRT dan juga komuter
  15. apa kata lepas ni try naik bas ataupun teksi?
  16. bendera tak banyak berkibar?? tanyalah diri sendiri
  17. apa gunanya mengundi mereka yang tidak boleh dipertanggungjawabkan
  18. macam dlm apa mufti cakap dlm paper, satu masa nanti, undi tu terpaksa ‘memilih yang terbaik dari kalangan terburuk’. maksudnya bukan memilih yang terbaik dari terbaik
  19. aku tak mau macam tu. rasanya orang lain pun tak mau macam tu. bayangkan yg tinggal semua terburuk.
  20. dan aku harap pemilihan rakyat tidak sia-sia kali ini.
  21. kalau sia-sia, musnah la segalanya, keputusan 4 tahun akan datang bakal bertukar tangan.
  22. suka aku katakan. aku berkecuali. siapa aku sokong hanyalah termaktub apabila undi aku dimasukkan dlm kotak undi.
  23. aku sebagai hamba Allah, berterima kasih kepada Allah atas apa yg aku kecapi sekarang ini. dan mengharap supaya malaysia aman damai. mana tahu.. kemenangan Anwar ini pun sebenarnya merupakan peringatan/nasihat/tauladan buat ‘mereka’ yang mahu berfikir.
  24. ataupun, kemenangan anwar ini sebenarnya satu bentuk ujian dari Allah buat hambaNya yang berfikir di Malaysia ini.
  25. Wallahualam. Allah lebih Maha Mengetahui aku berdoa agar malaysia kekal aman dan rakyatnya yang berbilang agama dan kaum kekal hidup aman.
  26. terima kasih kerana membaca sehingga garisan ini :p

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke-51

26
Aug 2008
POSTED BY
DISCUSSION 2 Comments
TAGS

Meet Wendy, she so sexy.

image2442.jpglast week, i manage to eat at wendy’s. the burger was so delicious. ate wendy’s at ioi puchong. the burger was prepared on the spot and for the size comparison, if you’re eating medium size wendy’s, it is comparable to mcdonald’s large size meal. i ate quarter beef +additional cheese. that potato was.. just okay i think. the french fries was fattening. bigger and chunkier fries. there’s a dishes called Chili but, next time perhaps.

but then, this is not the wendy that is sexy, because it was a food, not a thing. the girl who works at wendy’s also not sexy, but what i mean sexy is this….

Read more…

26
Aug 2008
POSTED BY
DISCUSSION 10 Comments
TAGS

Harga Minyak Malaysia dah Turun!

breaking news. thanks derekw!. he got from malaysiakini

Gov’t slashes petrol price by 15 sen

The government today announces reduction of petrol prices with RON97 grade down by 15 sen from RM2.70 to RM2.55 per litre at the pumps beginning midnight.

The lower grade of RON92 petrol will be slashed by 22 sen from RM2.62 to RM2.40 a litre.

For diesel, the price will go down by 8 sen, from RM2.58 to RM2.50.

Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi made the annoucement today – two days after he reiterated that petrol prices would not be cut before Aug 31.

oke oke aku translatekan

kerajaan hari ini mengumumkan penurunan harga petrol RON 97 sebanyak 15 sen dari Rm 2.70 -> 2.55 seliter bermula pukul 12 malam ini

gred RON 92 pula akan diturunkan sebanyak 22 sen. RM 2.62 -> RM 2.40

untuk minyak diesel, harga turun sebanyak 8 sen. rm 2.58 – rm 2.50

PM, Abdullah Ahmad Badawi membuat pengumuman hari ini – dua hari selepas mengatakan yang harga petrol takkan turun sebelum 31 Ogos.

JANGAN ISI MINYAK SEKARANG!!!

mungkin sbb semalam paklah tensen naik komuter ngan lrt kot. takpelah. esok lusa mintak dia naik bas pulak. turun lagi kot hahah.

sumber berita

22
Aug 2008
POSTED BY
POSTED IN funny stuff WISIWYG
DISCUSSION 11 Comments
TAGS