Erti hidup pada memberi

kepada pakar2 wordpress yg sedang membaca blog ini, saya ade masalah ni.. takleh nak delete comment dan juga add new categories. walhal user yg digunakan adalah admin.. any idea? glad if you can help me thanks in advance :)

rabu lepas ade talk dari ustaz hasrizal, talk sempena raya aidil adha. so datang dengar. memula ade la terlelap sikit ( paling xleh blah time iktikaf kat masjid shah alam, full round sleep time ustaz hasrizal kasik talk ). tp lepas tu tah camne tersegar balik. dah mahir dah ngan teknik Micronapping. penat jalan sana sini huhu. so segar balik dan concentrate ape yg ustaz hasrizal mau kasik.

– ini adalah berdasarkan kepada pemahaman saya dalam mendengar talk dari ustaz hasrizal. jangan putar belit ya. –

kalau dengar talk biasa, kita mesti dengar topik pasal pengorbanan. tp kali ni ustaz hasrizal cerita dia lebih menarik. dikaitkan konsep pengorbanan dengan kesanggupan kita dalam memberi. memberi bukan sekadar hadiah, bukan sekadar jambangan bunga lavender, malahan kasih sayang, sokongan, ilmu yang ada dan macam macam lagi yang boleh kita beri pada sesiapa juga. sedangkan pokok kelapa, lidi dibuat penyapu, santan dibuat kari, batang dibuat jambatan, pelepah dibuat bumbung, macam macam lagi menyumbang berbagai faedah kepada manusia tapi tanyelah diri sendiri, apa faedah yang telah kita sumbangkan pada manusia lain? ini sebab kita tak tahu ape yang kita mampu lakukan. mungkin kita kedekut untuk memberi faedah kepada orang lain.

telah termaktub dalam al-Quran, yang Allah ciptakan manusia dan Jin, untuk beribadah kepadaNya. disini kita lihat, yang kita manusia, merupakan hamba kepada Allah. jadi kita patut menghilangkan rasa memiliki, sense of belonging, dan rasa kedekut kerana itu semua hak Allah. baik harta, kereta, ilmu mahupun anak dan rakan², semuanya milik Allah. jadi patut kita hidup, every single moment that we have, we cherish each other. tak kisah la dengan adik beradik ke sesiapa sahaja, kalau ada ilmu yang bermanfaat, dikongsikan. kalau murah rezeki, open table lah.

renung²kan situasi ini. seorang bapa kasi hadiah kepada anaknya hadiah kegemarannya, siapa yang lebih berasa gembira? anak atau bapa? tentulah bapa kerana kasihnya bapa pada anaknya. justeru, bagi yang terbaik juga buat rakan², sahabat, sesiapa jua. macam diatas, kasih sayang kepada manusia lain tak limited pada benda, ilmu dan pertolongan juga amat dihargai.

tidak islam seseorang muslim itu, melainkan ia mengasihi saudara²nya juga.

jadi meh la sesama kita buat yang terbaik demi Allah. jadikan sifat memberi itu habit kita.

ni jap lagi jumpa rapidKL. pastu cherating yeahhauuuuuu.

14
Dec 2007
POSTED BY
POSTED IN WISIWYG
DISCUSSION 2 Comments
TAGS

2 Responses to : Erti hidup pada memberi

  1. SuE says:

    2 tujuan penciptaan manusia.. selain az-zariyat: 56.. cek al baqarah ayat 30 =)

    so i assume, u need my address utk kasi hadiah, ryto?

    that pink hd would make me happy.. hehe ^_^

  2. ikhwan nazri says:

    thx for al-Baqarah ayat 30

    u told me that the orang jaga bag kat airport main campak ur beg and ur hdd crash. postage will be deadly.

    mentang mentang la besday dah dekat.. leh lak nak paw hd wd pink lak tuh.. gagaga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>