SPM tuh takde ape je.

semalam negara dikejutkan dengan kisah pelajar berumur 12 tahun yg menggantung diri kerana kecewa dengan keputusan upsr beliau. sebenarnya ini bukan perkara pertama. ada dahulu pelajar spm yg gagal bahasa malaysia pun bunuh diri.. kalau tak silap la. 3-4 tahun yang lepas.

dan kemudian hari ini, didalam akhbar the star harini, beberapa pihak menasihati media supaya berhenti memaparkan berita yg mendedahkan kecemerlangan pelajar pelajar pintar.

salam takziah buat keluarga mendiang.

ini adalah kerana berita berita tersebut secara tak langsung mengundang perasaan irihati ataupun kecil hati dikalangan budak budak bawah umur ini. perlu diingatkan, berbanding kita ( cewah cam dah tua ) masa kita darjah 6 dahulu fikiran kita ade sikit matang (kot) so kita takde sampai nak fikir sampai begitu. pun begitu, teringat aku masa nak ambik result spm dulu. tak dpt tidur esok nak pergi taiping. takde astro time tu so aku duduk kat sofa kat ruang tamu.. dlm gelap fikir ape jadi kalau spm teruk.

sampai dlm pukul 5 lebih camtu sampai abah aku bangun, dia cakap.. ( ingat2 lupe dah dialog sebenarnye. tp isinye camni )

abah : ala spm tu.. abah teruk spm pun mampu jugak kasi makan korang, berkereta, bertzm, ade rumah sendiri, masuk gak universiti hahaha ( info : abah paling jauh pun ILSAS [ skang dah uniten], tapi sbb dia kerja kat UIA so dia buat lawak camtuh ).dah buat spm betul betul kan ?

aku : aah. tapi macam risau.. trial sampai ade gagal. semua gred ade. (aku dapat E utk biologi ) kalau gagal macam mana?.. kawan kawan sana semua pandai2. ATU, BTU diorang dah dpt offer dah. abg tak dpt ape ape. sijil pkp ( program khas pendidikan ) pun tak lepas.

abah : ade ke tanye dlm kubur pasal SPM tu ? ( islam mmg mengutamakan ilmu, maksud abah saya disini hanyalah utk penyedaran buat saya sahaja, bukan bermaksud ilmu2 yg belajar utk spm tak penting langsung) dah jangan risau sangat. abah tak kisah berapa ko dpt. gih mandi pastu jom subuh.. bas kul 9 kan? sempat lagi main command & conquer. ( dari aku dpt computer time form 1, mmg lepas subuh kalau cuti main command and conquer )

aku : pulak.. ok oke

alhamdulillah nasib baik result oke.

tp nasihat buat budak budak yg amek spm dan menunggu keputusan pmr, usaha + ikhtiar + doa dah buat kan? tawakkal sudah :)

good luck to my 2nd brother, no 3 in the family, ikhmal faidhi.

allahumma najihna fil imtihan.. najahan mumtazan bahiran ( doa utk cemerlang dlm ape jua peperiksaan. life itself is an exam )

P/S: Aku dapat 4A 6B. Fizik B3. bolehla tak sangka kot.

P P/S: Key nasihat abah aku = Dah buat betul-betul kan ?

20
Nov 2007
POSTED BY
POSTED IN memories WISIWYG
DISCUSSION 9 Comments
TAGS

9 Responses to : SPM tuh takde ape je.

  1. Fahmishah says:

    bapak ko sporting.huhu

  2. ikhwan nazri says:

    tak ah.. dia tak sporting a

  3. boris says:

    budak tu salah bimbingan tu…pressure sampai bunuh diri. ish3. aku igt lagi upsr aku result cam biasa je, tp bapak aku dok saiko2…hahaha. sib baik aku spesis x amik kisah

  4. Ashruffz says:

    Daripada pentingkan result spm nak dapat 20A1 ke ape ke, ini sume hanyalah peperiksaan untuk melanjutkan pelajaran n meluaskan ilmu, tapi mase depan untuk sara diri lom tentu agi camne…

    at the same time baik pikir apa bisnes nak buat ke..lagi best. wei tekong share arr lagi tips2 nak mengkayekan diri dengan blogging.

  5. ikhwan nazri says:

    boris – ang cool sbb tu tak kisah

    ashruffz – ha betul.. belum tentu dpt sara diri + anak orang lagi wakakaka

    aku tak kaya aa ngan blogging.. nak kaya rujuk hafreze famous http://www.hafreze.com/

  6. syuxx says:

    lol, this post make me nervous.
    wahh, harap aku dpt result bgs for my PMR.
    fuhh~

  7. iejal says:

    ala…bak kata husin ZKP, “yelah kita ni takde SPM kan? Sapa nak dgr ckp kita…” so aku no komen… hahahaha

  8. ikhwan nazri says:

    hahah.. penah dengar penah dengar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>