Upin Ipin – DVD Review

DVD pun leh kasik review ker? hahahaha

Ok. terima kasih kepada Syazwan kerna telah menjadi dispatcher DVD ini. Bukan ape… sbb nnt time raya, takut melepas so beli awal2. lgpun collection kerja rakan rakan. mana tau mende nih nnt jadik limited edition ker ape ke.

10102007785-2.jpg

Oh ya utk pengetahuan anda, DVD ini harganya RM18. agak murah sbb bila sebut DVD, selalunye mahal. Tak silap DVD-5 jer ni bukan DVD 9 sbb Nero detect dia DVD 5. didatangkan dlm sampul kertas tebal sahaja. macam cd komplot-konflick . ok lah tuh. kalau bayar 28-46 sampul kertas mmg nak kena makan penampar. kualit movie adelah dlm bentuk DV. bukan blu-ray. hahahah.

ade banyak lagik screenshot termasuklah spoiler.. kalau tanak tengok gambar spoiler.. jgn click seterusnya ( post ini ditulis pada 11/10/07 – masa nih episod 5 & 6 tak air lagi tuh sbb ianya adelah spoiler )

Spoiler yeehaw.

dan ini pula adalah cover belakang dvd tersebut

10102007786-2.jpg

yg seterusnya adelah sedikit screencapture menarik dari episode 5 & 6

copy-of-vlcsnap-314882.png

Oh, this DVD has a subtitle. so it’s not a problem if you want to give this CD as raya gift to those who can’t understand Malay language.

copy-of-vlcsnap-314972.png

apa yg diorang takutkan ni? haa tunggulah episodenyer ya.

copy-of-vlcsnap-315352.png

abang hensem.. tp lepas tuh jd abg kurang hensem. ha nak tau pasepa.. kena la tengok ye.

copy-of-vlcsnap-319263.png

ipin dah pegang perut lain macam je.. nampak ayam ‘goreng’ time puasa kot. ( point : tengok action ipin kat sini… a good anticipation theory was applied. ipin is the one who like to eat ayam goreng. and now seeing the chicken, he already rubbing his stomach. at this point i think you know what happen after this picture. an anticipation for the next action)

copy-of-vlcsnap-319651.png

nice reflection and motion blur.

copy-of-vlcsnap-320198.png

scene kejar mengejar yg sangatlah lawa + lawak

copy-of-vlcsnap-321047.png

dan tidak dilupa.. kak ros yg comel. wuwuwuw

overall puas hati gak la dpt tengok awal.review cerita pun takleh tulis sekarang.. nnt spoiler abes abesan.. wahaha. sorry takleh nak rip dvd sebab belilah yg original. bukan ape. bukan mahal pun RM 18 tuh. duit raya dpt belila dvd nih. jgn beli yg pirate. plus ade lagik.. teaser eksklusif Geng. extended ni… ha sedikit screencap juga.

copy-of-vlcsnap-317691.png

apsal tiga tiga nih meneran semacam? tengah berak ker ? ( muka rajoo takleh blah )

copy-of-vlcsnap-317715.png

elokla.. lepas berak.. terbang cam tarzan. buruk perangai.

copy-of-vlcsnap-318069.png

rajoo yg cuak sbb kantoi berak. tula berak merata rata.

copy-of-vlcsnap-318118.png

pakcik nih pun baru lepas berak.. nice set lak tuh.

( caption keempat-empat gambar kat atas tuh trick je.. sbb aku pun tak sure sangat flow citer dia.. so buat cerita sendiri. ahhaha )

jadi buat para pengunjung blog saya yg membaca review ini.. cecepatla beli DVD ini. VCD pun ade jgn bimbang. tp edisi terhad ni.. so baik cepat beli.. takpun kalau tak mampu beli.. raya nih paw la duit raya dari makcik pakcik korang.. atau korang ( kalau yg dah kerja ) tak mampu, korang catu duit raya utk diberi pada anak sedara secicit secucu. tayah kasik derang. baik beli dvd vcd bawak balik kampung play kat kampung. wahahha. mabeles.

nak beli.. click sini.. order cd/dvd tuh ngan kak ros.. hoho

okeh.. sepertimana yg anda dah tengok upin ipin nih beserta komentar yg terdapat di review saya terdahulu ( review 1 ),( Episod 4 ), upin ipin bakal mencorak dan meng-jump-start-kan industri animasi di malaysia. tengok la. mana ada style disney, ataupun style japanese animation yg popular dengan simplification expression diorang. style yg tersendiri, dan persembahan yg kreatif. okay mungkin dari upin-ipin sempena bulan puasa nih susah nak faham sebab Kak Normah, seorang aktivis filem ade komentar yg agak berlainan sedikit drpd ape yg slalu aku dengar.

kak normah tengok cerita nih bes, very brilliant but ada locality dia.utk upin ipin mini series nih lawak dia kebanyakannya orang melayu je faham. tp takpe la kak normah faham yg sempena bulan puasa kan. so they ( lescopaque ) really reach their audience. but kak normah risau kalau mmg diorang keluar movie, content dia kena sedikit global. simple and understandable dialogue. buat animation pun kena buat macam filem. tengok macam spirited away. buat kartun tp standard macam movie. but for now, kak normah ucapkan congrats kat derang. cume tula.. movie nnt kak normah komplen lagi. — > Kak Normah

harapnye lescopaque ambil berat akan komentar dia nih. betul gak ape dia cakap. nih yg tak sabar nih nak tengok tahun depan.. 2008..hoho

itu sahaja review saya utk kali ini.

—————————————————–

Alhamdulillah, dah melangkah sedikit lagi dengan flavert. saya telah buat satu development blog pasal flash dan teknologinya. jadi buat mereka yg menggemari flash, interactivity flash, ape ape je la flash pun.. sudi2kanlah diri melawat kami. A look inside our lab, Blog://flavert media lab

Tengahari tadi ade call satu pihak utk buat applikasi peta dlm handphone. tp dia suruh antar email pulak. nak tanye banyak pun tableh dia kurang faham kot. tapela.

wah wah.. applikasi peta dlm henpon tuh. buat pengetahuan anda applikasi ini masih sedang dibangunkan.. tetapi jgn risau. ianya percuma untuk semua. sekali lagi saya katakan.. semuaaa.. korang tengok lah development kitorang di

http://blog.m-travelogue.com

mari mari rapat rapat…

selamat hari raya semua.. bawak kereta leklok.. ingatlah yg tersayang

—————-
Song At The Moment: Aiko Kayou – [Aishitene Motto #01] Aishitene Motto [foobar2000 v0.9.4.3]
via FoxyTunes

11
Oct 2007
POSTED BY
DISCUSSION 20 Comments
TAGS

20 Responses to : Upin Ipin – DVD Review

  1. Anas_Voobee says:

    Hehe thanks. Glad to know you enjoyed it. Nanti saya forward kat krew Les’ Copaque lain suruh baca.

  2. chapan says:

    weh belikan utk aku satu. hhahaha nnt aku bayar 😀 kau terus dpt dari syazwan ke?

  3. refa says:

    bleh torrent kan ke? ooo ye ye, xbleh xbleh xbleh, support le local industry =p

  4. ikhwan nazri says:

    anas – hoho tau dah raya konfem tak tertengok.. wahaha

    chapan – kau serius nak? ko bitau ehsan la.. nnt syazwan antar kat aku.. ingat.. bitau ehsan dulu.. sbb dia banyak duit sehari puasa dpt singgit. ( tengok episode 4 kalau tak caya )

    refa – tablehh.. mana boleh macam tu. ya sapot local industry

  5. papysnow says:

    Thaaaaaaaaak YoOOoooUUUuuu!!!!
    For buying and enjoying it!!!
    ^O^

  6. Fahmishah says:

    ceh! tekong…awat x belikan utk aku!

  7. hadi says:

    TQ all for ur support!! Have a nice holiday & Selamat Hari Raya Aidilfitri 😀

  8. ikhwan nazri says:

    papysnow – hehe welcome

    fahmishah – beli sendiri laaaa… mintak la duit raya.

    hadi – welkam welkam

  9. Atok says:

    Merci Nazri for all your comments. Lepas siap Geng we are planning to make Upin & Ipin as a series. We are currently inviting the Malaysian Government to participate in this project. Who knows we are making a Malaysian icon similar to Mickey and Minie Mouse in this part of the world. So far the feedback from the Government is positive.

    Currently, I am in France..cari idea untuk the global marketing. Masa angkasawan berlepas tu, I had presented Upin & Ipin to both Pak Lah dan Dato’ Najib. Apa pun, kita org focus utk siapkan Geng yang dah dapat banyak inquiries dari studio yang besar-besar masa kita present kat MIPCOM,Cannes. Filem Geng tu banyak lagi kerja yang nak dibuat especially jalan ceritanya. Kita tak mau keluarkan filem yg jalan ceritanya bodoh. Jadi tunggulah. Budak2 tu kata boleh siapa ujung tahun ini… tapi Atok ingat paling cepat March 2008.

  10. ikhwan nazri says:

    atok – atok ni.. tak sembayang ker??

    ahaha gurau tok.. cu harap tok cepatla suruh bebudak tuh siapkan geng tuh.. sementara upin ipin masih membara dihati mereka.. takpun keluarkan singlet dan tshirt U dan I.. konfem gempak ramai budak + bapak budak + bapak kepada bapak budak nak beli.. konfemm..

  11. Oshie says:

    pergh..
    gle besh cte ni woooo…
    huhu..
    nek peninqk aku tgk gelaq gulin2..
    hahah..
    cute beb..
    tp mcm ane nk bli ni?
    huhu..
    kat kdai tak de jual ke?

  12. ikhwan nazri says:

    oshie – kedai takde jual.. tuh sebab cd/dvd ni murah sbb dah cut cost gila gila punya.. kalau kasik kat kedai speedy ke ape ke.. nnt dijual harga 20++.. jadi beli terus ngan derang.. murah dan senang

  13. syd says:

    cuteee sangat cite nie…Upin&Ipin.bagi syd,scene Upin&Ipin ziarah kubur ayah dan mak dey’all tu sedih n touching sangat..:-(

  14. ikhwan nazri says:

    syd – aah.. tp memula terfikir gak mana derang nye parent. rerupanya dah meninggal.. akhurnye persoalan terjawab

  15. Ee.pin @ Ariffin bin Haji Abbas says:

    Cerita ini sangat menarik sehingga dapat menarik minat anak – anak kecil smpailah kepada orang yang dah tua bangka… Cuma yang tak menarik pendek sangat sehingga rasa tak puas menontonnya wujud di dalam setiap orang.Tahniah semuga terus maju….. dari Ee.pin….cuma saya belum jumpa saya punya abang Upin…… he he he he he

  16. aku cinta upin ipin!!!
    bagaimana cara membelinya??
    dimana aku bisa membelinya??
    di Indonesia belum ada yang jual…
    huhu… T-T

  17. ikhwan nazri says:

    aiskrimluvcoklat – nanti kalau aku pergi indon aku bawak. hehe takpun try contact mereka

    http://www.lescopaque.com

  18. Blu-Ray MY says:

    Saya ada jual blu-ray movies bawah market price. Rajin2 visit la website saya ye :)

  19. cerita serta tokoh2 dalam kartun nya baus setiap seri nya bikin penasaran..

  20. afia n afiz says:

    besttttttttttttttttttttttttttttt sgttttttttttttttttttttttttttttt…………………………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>