Skor, Samten, & kids nowadays

Firstly, today is another busy day. This morning is not an unusual morning. Thanks to liyananaznim for the info. last thursday interview by Berita Harian about The Raise Project : Islamic Content for PlayStation Portable appeared and was the front cover of Skor : Newspaper in Education ( NIE ). Unfortunately, because it’s a mini-paper so i didnt find the online reference about the article. here’s some screenshot though after i buy the pdf from Dapat ( 32728). Mr Azli Paat, founder of dapat was a brilliant men. met him before at YTM Apprenticeship Programme. A total brilliant in mobile development.

promo450.jpg

Edry was there since he was a Vice President of Usrah Institution, MMU Cyberjaya. Also his brother have a psp so i also invite him to the interview. The picture of Al-Quran verses was blurred on the news paper because.. i think.. because of the protocol of publication. Since it’s a news paper so maybe.. maybe publishing/printing Al-Quran verses on it was not suitable. So it has been blurred but hey you still can see the shape of the arabic letters.

After sent anom to her school, i’ve met with Ateeq Abd Jalil, my friend from samten. almost a rival btw but he far than that. since ateeq having a tight schedule during his summer holiday, he only have a free time this week and the lsat two weeks before he fly bak to ireland in september. we decide to pay a visit to Sek Agama Menengah Hulu Langat or widely known as SAMTEN.

urm this is a long story.. continue reading with more pictures šŸ˜€

I’ve sms-ed all my friend but most of them unavailable. luckily got hadidin that able to ome and be a tourguide. since he was the top student of STPM in Sek Men Agama Persekutuan Labu, Labu Labi, Negeri Sembilan, having him as a tourguide is beneficial. I leave samten when i was form 4 to go to MARESMART. Ateeq also leave to go to KISAS. So both of us quite aimless and forget the teacher name. as for me, i can remember but some of them i just can rememebr face and what subject they teachat what year i am at SAMTEN.

We’ve met with Pn Zubaidah. She still teaching Kemahiran Hidup Bersepadu. She’s familiar with both of us but forgot our name. it’s ok. Then we go to office. Met with Mr Mahmud. Last time he was a Science Lab Assistant. and also met with Mr Mohamad.

dsc000152.jpg

Then Hadidin arrive and join us in the chat. Not to forget Cikgu Abol ( Hasbullah Dahalan ) who has level-up to be a penolong kanan 1. hoho. suddenly the office is full of laughter, where cikgu abol gave his talks. The talk that i miss and hate so much, full of sarcasm,brilliant jokes, and a hidden message in between after Maghrib prayer and Isya’ prayer. the talk was like this between him and cikgu noorjan.

  • Cikgu buat ape nak beli handphone baru utk guna al-quran. beli al-quran baru berape puluh jer. lagi murah.
  • saya nakbagi kat husband saya. baca quran sekali. canggih ni ( referring to Ateeq Java- Al-Quran in Walkman Phone series )
  • ala hadiah la tuh konon.. bagi alfatihah jer.. fuuuu ( buat aksi tiup ) pastuh bahagia dunia akhirat. selamat rumah tangga kekal bahagia. murah je
  • [ me ateeq hadidin and othes laugh ] [ you might want to experience this kind of joke in reality.

Dulu masa form 3.. dia baru kahwin.. dia balik amek bini dia ustazah kat sekolah agama.. dia tegur kitorang kat meja bulat.

Saya dah kahwin.. anda?? ( kemudian menunjukkan senyuman penuh dari gigi sampai gusi. mata gaya berlagak )

dsc000012.jpg

Skang dah anak 3 dah..tahniah

Pastuh kitorang pergi ke bilik guru ustazah lak. jumpa pn maznah, ustazah mastura, pn haslina, pn atifah nampak tp dia ade kelas la pulak, dan seorang lagi ustazah tp tak ingat namanye dan sedang dikerumuni bebudak pompuan yg nak mintak markah lebihla tuh.. kata baru lepas exam. Ustazah Mastura masih lagi tangkas dengan lawak tajamnya yang berlapik. boleh lak cakap yang dia baru mengajar kat situ. nasib baik la photo memory aku kuat dpt ingat yg dia ajar aku time form 1 form 2 subjek tafsir hadiht. tp kantoi dia tanye hadith ape ingat bitau dia pasal niat je. haha kamu ni. dari dulu sampai sekarang ingat tuh je.

Seterusnya pergi ke bilik guru lelaki. tetiba ade lak Pn Iza Shazleenda kat situ. aku mmg ingat dia sbb dia cikgu sains yg garang walaupun cute. So sembang la sekejap ngan dia. ade la isu isu rahsia diketengahkan. dan kitorang sambung lepak ngan ustaz hasmuri ngan cikgu zain. Ustaz hasmuri mmg ingat la kitorang tiga. sbb masa form 1, masa tuh ateeq gayut kat tiang. hadidin nih pergi tolak dia sampai jatuh sampai patah tangan. akula tukang panggil ustaz nya. saksi ditempat kejadian lah kan. hahahaha

dsc000072.jpg

Pastuh ateeq open table banjer kitorang ngan ustaz skali. jumpa ustazah jamaliah. masa memula masuk samten dia la pegang duit aku. pastuh en Hanizam pun join, cikgu geografi aku. rambutnya mula menampakkan perubahan sepertimana beliau menegurku kerana perubahan perutku ahahahhaha. oh ustaz hamzah dah jadik Nazir. tahniahhh.

Ok.. kids nowadays.

dsc000132.jpg

( this is not a kid.. this is bapak budak.. ateeq abd jalil )

I dont know what you’re thinking dear readers, but i will share what do i saw. what i see is what you get. well, starting from Friends of Future camp and this visit to samten, kids nowadays carry a very different trait from our generation, 22 and older. Ustaz Hasmuri said that these kids cannot be touched. Even ask them to urut, mula la mak bapak call sekolah. apekah. dulu time maghrib tunggu isya’ siap ade sorang nih tolong urut. dia mmg pandai urut so dia urut ustaz elok je. tak boleh rotan lak tuh. dulu kalau masbuq tuh.. mmg siap la kena rotan. aku mmg asyik kena sbb aku slalu jadi imam/bilal jemaah kedua time subuh… piapppp.. satu libasan tiub getah/kayu pembaris kekuningan hinggap kat punggung aku. MASBUQ KENA! kena mmg nyesal la. sakit buntut time sarapan mahupun time prep malam. pernah sekali tuh.. ade yg kena denda solat dekat hostel puteri sebab masbuq time maghrib. gile kentang.

bebudak sekarang?? ya memang diorang pandai. mmg pandai. tp tak matang. tak mampu berdikari. cikgu iza suruh organize aktiviti pun tak boleh. dulu time kitorang meriah je ade sukan asrama, buat lukis mural, macam macam lagi. mmgla ade guru advise tp kitorang play the role.

dsc000172.jpg

( Hadidin ngan Cikgu Mohamad : Hadidin = STPM terbaik tak silap ohohohoh)

mmgla generasi kita tak ramai upsr pmr spm cemerlang.. tetapi bak kata ustaz, alhamdulillah dapat juga dibentuk. tapi dengan keadaan bebudak masakini, so diorang jadi risau pada cucu cicit diorang. dan dia pun suruh kitorang risaukan masadepan anak anak kitorang.. aih pulak.. tp mmg betul. hiburan berleluasa. akademi, tunjuk kalau anda boleh menari, memacam lagi mmg berterabur. so ustaz mmg agak risau dan suruh kitorang study pasal isu kalau tak nnt akan kena.. kena selama lamanya.

pendidikan, selain dari mendidik pelajar mempunyai pengetahuan, ianya juga adalah utk membentuk peribadi berguna. sama sama saling memerlukan. ketiadaan proses untuk membentuk peribadi berguna punca keruntuhan moral. tudia.. aku dah jadik lecturer

so sama sama kita berfikir mengenai masalah nih.

erm itulah dia sedikit sebanyak memende berlaku hari ini dan pada zaman ini.

jgn lupa beli kosmo hari kamis, 14 jun. episod 2, the raise Project

song at the time = Tanpa Kekasihku: Agnes Monica ( v_v)

Ingin ku ulang hari, ingin ku perbaiki ..

13
Jun 2007
POSTED BY
DISCUSSION 10 Comments
TAGS

10 Responses to : Skor, Samten, & kids nowadays

  1. nadiah says:

    wahhh, makin bes resume kau camni. hebat, syabas syabas, teruskan harumkan agama, mmu… dengan, name kau :p

  2. Fahmishah says:

    good job with your project.allah will helps us if we want to help His religion.

  3. ikhwan nazri says:

    nadiah – oih apekah nama aku.. jasa baik 15 orang yg lain gak dowwww. proud knights stand by my side.

    fahmishah – thanks :) ya Insya-Allah. Lillahi Taala

  4. hellmy says:

    TAHNIAH! sebab dapat interview dalam paper..huhuh
    good luck weh!

  5. ikhwan nazri says:

    hellmy welkam welkam.. ko bila mau kontribut?

  6. Emio says:

    TAHNIAH!
    Usaha yang perlu diteruskan. Semoga anda dan pasukan anda terus aktif dalam membangunkan aplikasi multimedia atau berkaitan yang lebih hebat.

    Tahniah sekali lagi dan selamat maju jaya.

  7. ikhwan nazri says:

    yerima kasih emio diatas sokongan anda :)

  8. ikhwan nazri says:

    oo tade la.. ko suke ateeq ker… buat masa nih dia single dan available tak silap.. sblm dia pulang ke ireland september nanti cecepat la ngorat hahah.

  9. miraamad says:

    assalamalaikum..

    hai saye x-samten…taun ni form 5…

    alquran dgtal tu alumni samten ke yg wat??

  10. ko memang best la tekong…fuhh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>