13 Days, Al-Fatihah

FAST UPDATE

to samten students that still remember Wak Hassan, Tall man, Jawa-looking, a warden, live in kuarters, dia dah meninggal dunia hari khamis yg lepas.. berita nih dapat dari norhafizah abd manap, kelas 3 muslim dan dia dapat dari syima kelas 3 muslim gak. jadi marilah sama sama kita sedekahkan al-Fatihah buatnya dan semuga rohnya ditempatkan dikalangan orangĀ² beriman.

* back to blog *

————————————————————————————

DM_nadiah vectorism: dia cume bgtau 18-20 may setup installation kite kat r4005
DM_nadiah vectorism: pastu 21-24 may pre evaluation dgn exhibition
DM_nadiah vectorism: dia ade kate max utk installation kite 4 by 8 ft rasenye

————————————————————————————

Another 13 days. and i shudn’t just start running.. im already have to start dashing… dash dash dashhhhh….. to be top! ( dash yonkuro ) – kalau korang tak tahu rugilah kehidupan korang sbg kanak2, aku sanggup ponteng sekolah agama sbb nak tengok.. nasib baik SPRA aku oke ahahaha [ adik2 sila jangan ikut perangai abang neh… tp bila fikir balik pun korang dihidangkan dengan kartun2 yg bosan kot.. tak interesting, tak membakar semangat. ]

vlcsnap-1173281.png

Whoa .. American counterparts remain stuck in the kiddie sandbox? read moreeeee

i’ve just update About Me page. ahaha. yesterday i’ve watched Paprika and followed by Tokyo Godfathers. Satoshi Kon really geng. the storyline, the idea, the concept, kagum sebentar. but the thing that interest me is this statement. this picture. again

vlcsnap-1173281.png

the screenshot taken from Paprika Trailer

well indeed.. maybe manohla dargis compare this to spongebob, kim possible, and much more that i can list based on my understanding in this statement la but i think since they dont make anime/cartoon as a trend, a part of their lifestyle.. shrek, pixars film is extremely good. they have their own values and good for all ages.. but of course, japanese anime movies are more open because almost all ages of japanese loves anime. cant blame too much.. maybe it’s an unfair comparison. kids in japan maybe since they was a kid,their parents feed them with serious and inspiring anime. like doraemon maybe.. hahah. satoshi kon, hideo kojima( just name a few), since they was a kid maybe, and maybe not, are watching doraemon and astroboy, lead them to be among the successfull person up until now
more screenie.

vlcsnap-1174071.png

vlcsnap-1177917.png

vlcsnap-1178063.png

tengoklah paprika.. bes betul

while here in malaysia. ” dah besar panjang tengok kartun lagi ker? “

sounds familiar doesnt it?

the point is how we can turn everyday media that being watched/accessible by kids nowadays can nurture them in knowledge development. and we as adults ( macam dah tua dah ), we have to know what the kids are watching so that we able to give them indirect lessons. means they’ve been tired with all those heavy backpacks back from school. so the light entertainment with some sort of knowledge/inspiration can cheer and in the same time, nurturing their minds in this new era. feed them with doraemon maybe making them ambitious and feeding them with shin chan, maybe.. or maybe not, teach the family values. guling guling macam tenggiling..

tapi.. jgn lupa.. masuk waktu solat, solat dulu.. pastuh sambung.. abeh sambung mengaji jangan lupa. moderation is important. apsal nak salahkan stesen televisyen bila waktu kartun terclash ngan waktu maghrib? pandai2 la ajak diorang solat sekali. parents, be a role model – Yusuf C : UmmahFilms ( episode culture & religion )

tp dalam menyemai benih2 kartun yg inspiring buatan tempatan untuk penduduk tempatan adalah sesuatu yang sukar.. transformasi ini mungkin memerlukan… bertahun lamanya. so untuk permulaan meh nengok tandania. mungkin selepas 5 atau 10 tahun, masyarakat mula menerima animasi/media sbg satu sumber pembelajaran secara tak langsung.

utk pembaca muslim.. kan bagus kalau lebih banyak,, banyakkkk dan banyakkkk kartun2 islamik yg disiarkan utk kekanak.. contohnye cam nih

pocoyo.jpg

pocoyo ngan serban.. maybe kita leh buat pocoyo muslim lak. kihkihkih.. kira semai bebudak nih dengan pemikiran muslim secara tak langsung dari kecik. ( by meaning muslim bukan hanya bermaksud pakai serban sahaja.. tp cara keperibadian seorang muslim ) semalam pergi pesta buku ade nampak raihan rangers nyer animation tak silap.. tp tak berkesempatan nak tengok lagi lanjut sbb bebudak lain( edry sabau wahab shah ifwan yus) laju betul cari kitab mengalahkan perempuan yang dah masuk elaun kat pasaraya baju pada awal bulan baik perempuan yang bekerja mahupun yg tidak bekerja. duit kau duit aku.. duit aku duit akulah.. ahaha ( kata kata wanita ).

islam itu sememangnya indah.. dan buatkan islam itu lagi indah, dan lebih mudah difahami/ di-accessible utk semua umat manusia. dan manusia termasuk kanak2 juga.

below is the screenshot of new anime series that im watching

vlcsnap-634885.png

Kirihara Misaki sungguh kawaii dengan spekmata itu.. maklumat lanjut klik sini : Darker Than Black

Song of the moment: takde.. sbb nak sambung main game. kalau nak buat game, kena main game.. betul tak.. hahah

05
May 2007
POSTED BY
DISCUSSION 2 Comments
TAGS

2 Responses to : 13 Days, Al-Fatihah

  1. sarakay says:

    seryes comel siot pocoyo ada serban.

  2. ikhwan nazri says:

    ape lagi.. ko buat la lepas grad nnt.. buat kartun ala ala pocoyo hihi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>