Deathnote – The Movie #1 Review

Last thursday right after proposal defence for final year project presentation, me putra syawal and fendi going out to watch deathnote the movie… and my rating is …. 6/10. first of all, why they didnt use and copy exactly from the manga??? i dont mind the establishing shot with all the deaths all over the jail but raito found the deathnote around trash area? haih.. and then shibuimaro takuo also suppose to died beacuse of an accident and not by sudden heart attacks at road. Who the hell is shiori ?? Misora Naomi suppose to met Raito at Police headquarters when he want to pass on the clothes to his father.

I understand some of minor parts like when Raito hide the deathnote under desk doesnt need to be explained because of the movie time constrained, but messing up with the plots and storyline does effect the manga fans.. i’m reading the manga first after introduced by Azim. and the hero is not so cool as the original Raito. others are ok. but i give it 6 since suddenly Putra interested with Deathnote.. hahahahah he watching movie first before manga. no wonder la.

When i wake up this morning i receive this message from roshfaizal. it is about our local movie current situation here. He once teamed up with me in Seksis Assignment as art director and very skillful in artistic visuals. this is what the url that he forward to me.

Di saat2 industri filem malaysia tgh hanyut & tak muak2 dgn film2 sampah.. lawak… cinta yg tak berkesudahan… Industri filem thai bangkit lagi dgn sebuah produksi epik sejarah melayu-patani yg aku kira patut dibikin oleh produksi tempatan. Filem tersebut merupakan sebuah advencer dan legenda Permaisuri atau Ratu Langkasuka, sebuah kerajaan Melayu-Pattani di utara tanah air Malaysia. Era keemasan Pattani muncul setelah kejatuhan Melaka ke tangan Portugis pada tahun 1511. Empat ratu telah memerintah Pattani: Ratu Hijau (1584-1616), Ratu Biru (1616-1624), Ratu Ungu (1624-35) and Ratu Kuning(1635-86). Sekitar 1688-90, pemerintahan Pattani diambilalih oleh kerabat diraja , scenario ini bertukar sekitar tahun 1730 kerabat Pattani datang memerintah Kelantan. (aku sendiri berketurunan Ratu Kuning). Aku agak kesal bila filem sebegini tidak dihasilkan oleh produksi tempatan. Selepas filem Puteri gunung Ledang, seperti tiada lagi initiatif untuk mengambil elemen2 budaya & sejarah melayu yg masih bertimbun untuk di tonjolkan di layar perak. Aku dah malas & cukup muak utk ceritakan tentang senario industri film tempatan sekarang ini.. semuanya sudah sedia maklum… Bila senario ini akan berubah? Bila pembikin filem merajinkan diri membuat kajian mendalam sebelum menulis/menghasilkan sesebuah filem? Bila produser berhenti menanyakan “boleh jual ke filem ni?” dan mula bertanya”ada kualiti ke filem ni?” Atau memang tak akan berubah sampai bila2 sehingga habis semua khazanah sejarah, seni & budaya tempatan dikorek/dikikis/dijilat & didagangkan oleh produksi luar… Yang sedih gak tu, bila kita lihat character design diorang, (siap showcase drawing lagi tu!) kita dapati banyak elemen2 sejagat yang kita pun ada seperti dokoh, pending, sanggul.. agak sedih sebab kita terkena tempias. Pensyarah aku penah berkata punca utama rancangan2 realiti dan filem2 seperti yang byk membanjiri market selera tempatan adalah disebabkan sifat majoriti bumiputra yang memang cenderung ke arah sorak sore. Sejarah membuktikan dari asal usul kita memang gemarkan pesta berpesta. Itulah sebabnya hanya segelintir sahaja yang ghairah tentang ilmu dan benda2 serius berkait dgn budaya. Lihatlah buku2 ilmiah tentang apresiasi estetik tradisi dan paling senang pasal persembahan wayang kulit. Semuanya nama-nama orang asing yang mempelopori sampai menjadi pakar ttg budaya kita. Walhal orang kita sendiri tak tahu langsung apa yang kita ada. Agak malu juga sebab “Lanka” ni kita pun kongsi sejarah sejak perkembangan evangelist epik Ramayana dahulu. (Sri Lanka, Langkasuka, Langkapuri, Langkawi.. panjang ceritanya) Tengoklah set design diorang. Bersungguh.. Rasanya situasi ini takkan berubah selagi kita leka disorong bantal 2 khayal.. http://www.cinemasia.co.th/en/press/lung-gasuka.html#

True doesnt it?  What do you say ?

12
Nov 2006
POSTED BY
POSTED IN Issues
DISCUSSION 13 Comments
TAGS

13 Responses to : Deathnote – The Movie #1 Review

  1. chapan says:

    kalau dia sama dgn anime, tak yah buat movie la. 😀 a movie is always different from comic it’s originated from. tgk spiderman, tgk superman.. sume lain dari comic.. tgk dragon tiger gate, dll.. kalau sama, serupa tayah tgk movie tu. 😀

  2. ikhwan nazri says:

    plot dah jadik lain.. kalau tak lain.. tak kesah..

  3. chapan says:

    mcm aku ckp.. kau tgk yg lain pon mmg lain.. n die tak tulis pon deathnote – adapted from the comic/manga .. or deathnote – the movie (yg nanti kite sendiri assume die adapat)

    mmg akan lain punya.. baru la ada value org nak tgk.. imagine kau tau jalan cite sume.. pstu kau nak tak tgk trilogi die? 3x RM11. utk cite ytg kau dah tau..

  4. ikhwan nazri says:

    so how about lord of the rings ? atau harry potter ? diorang tahu gak jalan citer tengok gak meletup habis.. and kalau dia tanak ikut manga pun apsal nama watak smer sama.. kalau nak wat totally lain buat macam densha otoko… storyline sama pelakon pada watak berbeza. dua kisah tp satu story.

    pasal citer aku dah tahu atau tidak.. aku rasa aku nak tengok how realistic it could be.. same for future upcoming movie macam neon genesis evangelion ke ape.. tp tak smer movie yg adapted berjaya.. casshern kena kutuk hape .. agaga back to the point.. so maybe ko leh cakap kat peminat LOTR kalau dah tahu watpe tengok? .. tul dak takpun Da vinci Code

    i think for ppl dah tau story.. diorang nak tengok camne diorang realisasikan movie ni.. as for person yg tak tahu menahu.. mungkin lepas nih diorang tengok manga ( macam putra ) hahaha

  5. chapan says:

    lotr and harry potter is not manga/anime in the first place. they are adapted from books and the movie makers sendiri yg nak adapt dari crite dari buku. even adapted pon still tak sama.

    and kau kena pikir derang punye kos perbelanjaan just utk iklankan je.. deathnote punye publisiti mmg taleh dibandingan dgn movie2 mcm lotr / harry potter la kan.

    kalau kau ckp “maybe ko leh cakap kat peminat LOTR kalau dah tahu watpe tengok?” , kenapa masa xmen tak sama or spiderman or superman or even smallville tak penah dikomen? 😀

    conclusion is, manga dgn anime tak sama.. anime dgn movie tak sama… = manga x sama dgn anime x sama dgn movie. 😀

  6. ikhwan nazri says:

    kenapa masa xmen tak sama or spiderman or superman or even smallville tak penah dikomen? 😀 — sbb aku tak tengok pun citer tuh dan aku tak tak tau la camne nak komen.. aku komen citer aku tau je aa..aku tak layan pun citer smallville ape smer tuh…. so baik jangan komen lagik buat salah .. sama macam ko sbb tak tengok manga deathnote so ko tak kisah ( assupmtion je ko tak baca manga dia.. kalau baca tak kisah )

    pasal cost tuh aku tatau la pulak… dan pasal harry potter ape lotr camne aku nak komen bukan aku pernah baca books dia dulu pun.. aku sekarang nih samakan konsep keyword ‘adapted’… tnegok balik reply kedua tuh.. aku tekankan plot.. plot still sama aku tak kisah.. tpp kalau lari.. effect la.. tp bukannye aku totally langsung tak berpuas hati ape.. ok la cume tak bes la plot lain

  7. chapan says:

    kalau samakan konsep keyword, movie tu tak ckp pon adapted. die just ckp nak buat movie. takde pon ckp adapted like manga or adapted as in anime. the fact die buat movie real life pon dah sah2 ckp die bukan adapt. anime/manga/comic mmg takkan boleh sama dgn real life movie. tu je.

    harry potter @ lotr pulak books, senang je nak ditiru dalam movie. and eventhough tak sama dalam buku 100% tp hampir sama.

    xkan kau tak penah tengok cite superman? xkan kau tak penah tgk spiderman 1? spiderman 2? xmen 1? xmen2 ? xIII ? lansung tak penah tgk?

    mungkin kau rasa tak best sebab kau assume benda tu sama dgn manga. sedangkan die mmg takkan sama. konfem takkan sama. logically thinking and common sense, mmg anime or manga taleh dijadikkan real life movie dan sama.

    TAPI, mungkin ape yg kau ckp tu betul. mungkin cite deathnote ni akan lagi best kalau sama dgn manga. mungkin tak. mungkin cite ni org sume tak suka. mungkin suka. tp aku just harap kau tak expect benda tu akan sama utk movie ke2 or ke3 :p nanti tak sampai expectation pulak.

  8. roxas says:

    the movie storyline should be different from the manga, kalo tak, baik baca komik je. n the manga was great. really, waste of money. baek download dow. raito not even close as the manga one.

  9. Rashid says:

    Ya alah weih, takkan pasal movie pon korang nak gado2 weih. Aku tengok Deathnote pasal nak tau aper ke menatang nyer bende yang cam monster clown tuh. Aku tengok Lord of the Rings pasal Legolas handsome boy.

    P.S: Tetap menunggu untuk Doraemon dijadikan movie.

  10. ikhwan nazri says:

    ala deathnote 2 ke 3 pun aku tetap akan tengok.. pasal superman aku tengok tapi kan awal awal aku cakap aku review movie nih based on comic.. tp superman batman exmen aku mana pernah baca komik dia.. .. ayat atas tuh silap sikit.. aku tengok cerita tp tak baca komik dia.. so buat review movie tuh mmg same la direct intrepetation tanpa mengetahui dia ade ikut komik ke tak.

    roxas — agree… pelakon lain smer dpt garap watak hampir sama ngan manga kecuali raito..

    rashid – bukan gado dow… ini namanye killing time.. heheheheh

  11. chapan says:

    aku second je ape yg roxas ckp. :)

    rashid – ni nama dia perbincangan ilmiah bertukar2 pendapat. kalau gadoh, semua maki hamun dah keluar, dah bertumbuk. 😀

  12. amar_kun says:

    ade tak org upload movie death note kt youtube? cinema kt sini takde aa citer nih…

  13. ikhwan nazri says:

    aku tak rasa ade.. piracy la duud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>