2nd class road user and fresh grad nowadays

Erm.. this is pure innocent opinion. ( refer to medialaw) i said this because everyday i going back and forth from mmu hostel to office at kelana jaya and back again at hostel. i enjoy riding motorcycle but not when car drivers act like PIG. why? masuk line tak bagi signal, the main problem… not to forget the road here at kelana jaya to puchong got flyover yang tak bagi motor naik. but to think again… some of the closed way for motorcyclist are making the motorcyclist have to go to traffic lights and wait. and have to cross line again in the road. motorcyclist have to avoid those lubang2 coz it’s dangerous… cars maybe need not to.. but the car didnt give any room to avoid the hole.. when parking they use motorcycle parking like in MMU .. they even block the way … when at traffic like they didnt give any way to motorcycleuntuk mencelah kehadapan so the road more lapang. when traffic lights goes green they speed up again without realizing they’re out of line.. and menghimpit motorcyclist. they throw trash or abu rokok.puntung rokok pun campak luar.. i hv once feel it at my hand and my leg. haih.

so to motorcyclist out there… be careful when you ride.. and to car drivers.. be considerate. ( aku pun cakap nih untuk mengingatkan aku jugak.. kalau tunggu perfect untuk tegur orang sampai mati pun tak )

many works nowadays. in office, outside office.. all piling up.. nak buat cmane.. nak hidup mewah kena kerja keras, kena kerja banyak. last week back to home for celebrate my mother bitrhday. my dad going to penang yesterday. he point out some critical issue on fresh graduates nowadays.. he;s going to penang since having some meeting with all chargeman ( penjaga jentera elektrik) in malaysia. he state out that nowadays not only fresh grad hving problems with work.. same goes to IKM trainee since they only know theory and when being asked they said * cikgu saya cakap macam ini * kiranya suka taqlid la nih.  tak ikut buku. so this is some serious matter since TNB lnow lack of these chargeman. they go out from IKM without quality as a chargeman. and my father remind me it’s not actually for the chargeman only.. but alsoo applies to fresh grad nowadays including me that is now in my final year. nowadays teenager are terlalu dimanjakan, suke bermewah, boros, demanding, know the theory but doesnt hv the quality and always like to complaint belagak bijak pandai. talk more than do work.
did i hv the quality when i’m grad? did i even have the quality right now ? your answer ?

happy birthday mum.. al-fatihah buat arwah tuk Dali yang pergi ke-rahmatullah pada hari selasa lalu.

21
Jul 2006
POSTED BY
POSTED IN Issues
DISCUSSION 5 Comments
TAGS

5 Responses to : 2nd class road user and fresh grad nowadays

  1. barb says:

    hrmmm..takyah nak sembang jauh jauh..Kat MMU pon cam sial gak…aku tadi nak gi kelas pastu ada kereta student bodoh mana ntah nak langgar aku…dah tau aku tgh jalan nak masuk mmu dia lagi nak jalan jugak…BODOH!…(kepada sapa sapa yang bawak kereta tiara warna ungu tuh…ko mmg bangang!!)…sorry tekong :P… LONG LIVE MOTORCYLCLIST!! (aku bukan mat rempit.)

  2. chapan says:

    ekceli benda tu berlaku vice versa. (honest opinion gak :p) sebab tu kerajaan buat lorong motosikal. tp penunggang moto tanak pakai. nak jugak duduk tgh2 jalan. pastu bawak mcm naik basikal. cilok sana cilok sini pun tak bagi signal. kalau ikut betul, moto duduk seblah kiri, (utk keselamatan penunggang sendiri jugak) tp tak.. nak duduk seblah kanan.. sebab lane kanan lane memotong. lagi satu aku tak paham, bila kat traffic light, mencelah2 pastu gi depan kete. seramai2. aku tak kisah pon, tp lampu dah ijau, terkedek2 tehoyong hayang. bukan kate org naik kete tak saba, tp masa tak tunggu kita. 😀 setengah trepik light tu, kejap je ijau die. kalau ikut hati dan perasaan, mmg aku langgar je penunggang moto yg melanggar tata tertib ni, tp kalau aku langgar, tak ke die mati? haa kalau eksiden kete dgn moto, org naik moto gak mati. so ekceli, kalau ikut undang2, dok lane moto, stay alert, tayah nak cilok sana cilok sini, kalau tgh jam, tak muat nak cilok tu, saba la kejap. same je kang lepas gak. cilok sana cilok sini, langga org langga kete, last2 diri sendiri tak susah, mati. tp ni tak ditujukan kat sape2 la. secara umum mcm tu. bukak malay mail hari ni baca. let’s remp-it!

  3. ikhwan nazri says:

    nice chapan.. tp kan.. aku sangat berharap la makin banyak lane motosikal.. setakat neh aku ade nampak kerajaan perakd ah buat motorcyclist lane. LDP takde lagi.. pasal mencelah tuh aku pun setuju gak kalau mencelah tak bagik signal cam naik beskal. tp tulah.. motorcyclist neh.. sentuh sket jatuh leh mati.. kereta sentuh kemek je.. agaga. aku bukan mat rempit.. aku mat despatch 😀

  4. chapan says:

    tu la. aku pon sapot. kerjaan patut buat lane motosikal. kasik je satu lane kat moto je. eksiden pon kurang.

  5. Pingback: Bikes banned on KL-Putrajaya Expressway -- Nazri :// Mysight

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>