My Stance as a Designer

yesterday, i got this mass message.. telling about faisal tehrani blog for his post about Gubra yang sesat lagi menyesatkan. it really opened up my eyes about all of those sorta things. i still didn’t watch gubra but after faisal tehrani review on it, i want to see it.

the issues ( i’m gonna write in malay since i afraid my writings in english could make misrepresentation to all of my viewers since i have a bad english T-T )

dalam blog faisal tehrani, gubra dikatakan sebuah filem yang bercampur baur diantara mengetengahkan kemuliaan cinta dan juga cuba untuk menyampaikan mesej secara islamik tetapi dicampurbaurkan hak dan batil seperti adegan-adegan yang pada dasarnya dilihat umum sebagai realiti masyarakan tetapi batil dari segi hukum hakam dalam islam. hujah faisal tehrani yang sungguh berasas :

Tetapi juga, saya kira, tanpa apa alasan sekalipun filem yang dipenuhi dengan ciuman, pelukan, dakapan, elusan, gentelan, pautan, gomolan, belaian, pegangan, ramasan, picitan, urutan, hempukan, goyangan, dukungan, kucupan, rabaan, geleman dan yang seumpama dengannya, konon untuk menggambarkan kasih sayang ini adalah sebuah filem yang meremehkan malah menghina persoalan amar makruf nahi mungkar. Peluk sana cium sini seolah-olah tema kasih sayang ialah peluk cium sesuka hati tanpa batas dan garis panduan “

disokong pula oleh :

Rasulullah s.a.w. bersabda, “Siapa di antara kamu melihat suatu kemungkaran, hendaklah mengubahnya dengan tindakan, jika tak sanggup maka dengan teguran, jika dengan itu tak sanggup maka dengan hatinya, yang demikian itu selemah-lemahnya iman.”

setelah membaca artikel beliau, tergerak hati saya untuk menyatakan pendirian saya dalam bidang seni multimedia kerana saya merasakan ianya perlu untuk bakal2 klien saya untuk memahami perkara yang saya tak boleh lakukan.

jadi. antara perkara yang tidak boleh saya lakukan dalam bidang multimedia/art/ dan sebagainya.

perkara-perkara yang secara terang-terangan menyalahi hukum hakam didalam islam seperti perkara2 yang boleh menyumbang kearah zina ( contohnya penggunaan kondom yang selalunya ditopengkan dengan ayat seks selamat ). barang-barangan yang memabukkan walau alkohol hanya sebesar zarah dialam barangan tersebut, barang-barangan yang boleh menyumbang kearah kehancuran bangsa seperti pil,dadah yang disalahgunakan, barang-barang yang boleh memudaratkan seseorang seperti rokok dan juga industri perjudian, perkara-perkara yang boleh menjurus kepada kelalaian seperti disko, konsert yang tidak bermanfaat.

English

The things that are clearly haram in Islam are things that could influence you to non-marital sex (for instance, condoms, which are sold to promote safe sex, masking their actual function), things that can cause drunkness, even with alcohol only the size of molecule inside them, things that can lead to social disharmony such as pills, drugs that are misused, tobacco and also the gambling industry, and also things that could lead to carelessness such as disco, clubs, and concerts without any moral values whatsoever.

jadi untuk pihak yang kerkenan/berminat untuk mengambil saya bekerja dengan anda, sila ambil perhatian dengan perkara diatas.

for those who are interested in taking me for work-related, please read this and understand this carefully so we didnt face any problems when we worked together.

i value what i have, and with this, i believe i can go far. insya-Allah.

Ya-Allah, berikanlah petunjuk dan lindungilah diriku serta sahabat seperjuanganku didalam arena multimedia ini. Amin

26
Apr 2006
POSTED BY
POSTED IN Artikel Issues
DISCUSSION 12 Comments
TAGS

12 Responses to : My Stance as a Designer

  1. Salam,
    Saya kagumi pendirian anda di atas.
    Terima kasih.

  2. crimsonskye says:

    I agree wholeheartedly about the improper portrayals of Yasmin’s ideas of showing love and affection in her films. Like her first film Sepet, I can’t deny that it did have some good points but some scenes were simply overboard and totally unnecessary.

    Gubra tak tau pulak macam mana sebenarnya isunya kali ni. Though I’ve already got some pretty good ideas what to expect from FT’s review and the others’, I too think that I’d need to watch it as soon as possible.

  3. ikhwan nazri says:

    faisal tehrani – terima kasih.. dah lama dah fikir untuk tulis my stance since i afraid later my client tak tahu ape yang saya tak boleh buat. teringat masa zaman sekolah menengah aku baca buku ko.. ahaha tp lupa la buku ape. 😛

    crimsonskye – nnt dah dpt watch try view on your perspective.. i want to watch but simply busy with assignments and also extra works. however on your blog i agree that someone yang bijak pandai mesti kena ada yang jadik pengarah atau pengkarya seni untuk kawal dan menyediakan hiburan yang berbentuk islamiah secara total.

  4. ikhwan nazri says:

    baru ingat.. kerana manisnya epal.. huehueheue

  5. chapan says:

    aaa restecpa! tp mcm aku ckp ari tu masa kite makan. can’t do ne thing until we really know from all sides. cik ummu kalsome pon ari tu ckp (although tak related dgn cite gubra, tp same concept) we will never know the real intention. never will know the real truth. tp kau tetap idola aku cik ketong yg kena unbar pasal pointer cun. ahahahha. tahik.

  6. ikhwan nazri says:

    haha.. nampaknya cgpa lagik relevan daripada saps point.. wakakkaka.. betul tuh.. terasa mungkin msg gubra sebenarnya saaaaaaangat dalam but we’ll never know.. so unless tuan director gubra yg akan explain issue nih.. maybe kita akan tahu.. something yang tak pernah kita terfikir ( which is now i try to think on both sides ) but still.. haram is haram, and islam tak menghalalkan cara.

  7. zaff says:

    hebat la ko ketong(tiru panggilan chapan). harap2 nanti seme klien2 ko memahami pendirian ko. May Allah Bless You.

  8. alFaisal says:

    inilah yang dikatakan mencapai seruan professional mukmin, kalau tak dapat jadi protaz (professional Ustaz) pun at least jadilah promin (professional mukmin) =)

  9. orellex says:

    kau memang generasi rabbani yang dicari² di akhir zaman ni…ya memang benar niat tak menghalakan cara…haram tetap haram! :)

  10. ZeMMs says:

    Alhamdulillah.. i haven’t watched gubra yet but it does sounds damaging to the young minds. Good to see the ummah spirit everywhere 😀

  11. ikhwan nazri says:

    thx for the comment zemms.. mari tunjukkan yang media tak boleh control kita.

  12. deep^dee says:

    semoga iman anda kekal teguh dalam dunia yg semakin mencabar ini. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>